Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Echipele mobile ale CNPAC le…

Echipele mobile ale CNPAC le oferă copiilor din Ucraina jucării create special pentru ei

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) l-a luat pe Trimka în prima sa călătorie către copiii din Ucraina. Trimka este prima jucărie cu efect terapeutic, creată special pentru copiii din Ucraina care au fugit din calea războiului și s-au adăpostit în R. Moldova. Aceasta reprezintă globul pământesc în miniatură, ce ține în brațe o inimă în culorile drapelului Ucrainei. Jucăria transmite simbolic și un mesaj de solidaritate exprimat de către comunitatea globală întregului popor ucrainean.

Jucăria de pluș Trimka, împreună cu cartea de colorat „Zâmbește cu Trimka”, a pornit în călătoria sa către copiii din Ucraina. Cele 3 echipe ale Serviciului mobil PIDRIMKA (în traducere din ucraineană – „suport”), create de CNPAC, au mers pe 13 aprilie, de dimineață, la muncă, în teren, alături de Trimka, pentru a acorda primul ajutor psihologic și asistență socială adulților și copiilor din centrele de refugiați.

La activitățile interactive pe care psihologii din echipă le organizează cu copiii s-a adăugat și jucăria de pluș. Pe eticheta jucăriei de pluș este imprimat salutul: „Привет, я Тримка! Поиграй со мной!

Вместе мы в безопасности!” (Salut, sunt Trimka! Joacă-te cu mine! Împreună suntem în siguranță!).

Setul Trimka, din care face parte jucăria de pluș și cartea de colorat cu mascota pe post de personaj, au fost create urmând recomandarea psihologilor, care susțin că jucăriile de pluș au efect benefic asupra stării mintale și emoționale a copiilor.

Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, precizează că prin acest set se urmărește bunăstarea emoțională a copiilor din Ucraina.

Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC

Prin acest set, le oferim copiilor un suport emoțional și le arătăm o atitudine de grijă și respect. Pe de altă parte, jucăria este și un instrument terapeutic, care are rolul de a îmblânzi emoțiile copilului și-i poate deveni un prieten simbolic, pe care se poate sprijini în această situație dificilă, de migrație forțată. Cartea de colorat „Zâmbește cu Trimka”, împreună cu un set de creioane, le va putea oferi copiilor o ocupație plăcută și interesantă și-i va ajuta să obțină o bunăstare emoțională, atât timp cât se află în contact cu cartea, cât și după. Ne dorim să-i împuternicim, să-i încurajăm pe copii și să le transmitem mesajul că nu au nici o vină pentru ceea ce li se întâmplă”.

Setul terapeutic și educațional „Zâmbește cu Trimka” este distribuit de Serviciul mobil de asistență psihologică și socială în situații de criză umanitară PIDTRIMKA, creat de CNPAC, cu suportul financiar al partenerilor „Plan International” și „War Child Holland”.

În prezent, CNPAC elaborează și adaptează conținuturi și materiale adresate adolescenților care își petrec zilele lungi în centrele de refugiați, pentru a le oferi un suport emoțional și mesaje privind siguranța personală în condiții de migrație.