Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   DOC/ A intrat în vigoare…

DOC A intrat în vigoare Legea privind privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale

La 26 iunie curent, a intrat în vigoare Legea privind privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale.

Astfel, potrivit Ministerului Finanțelor, începând cu 26 iunie, entitățile/autoritățile contractante, urmează să aplice prevederile acestei legi la efectuarea achizițiilor de bunuri, servicii și lucrări pentru necesitățile acestora.

Potrivit documentului, legea intrată în vigoare transpune parțial Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale și de abrogare a Directivei 2004/17/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 94 din 28 martie 2014, cu modificările operate prin Regulamentul delegat (UE) 2017/2364 al Comisiei din 18 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2014/25/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește pragurile de aplicare pentru procedurile de atribuire a contractelor de achiziții publice.

În context, prezenta lege se aplică contractelor de achiziții de bunuri, lucrări sau servicii în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, cu unele excepții, a căror valoare estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, este egală cu sau mai mare decât următoarele praguri:

a) pentru contractele de achiziții de bunuri și servicii, precum și pentru concursurile de soluții – 800000 de lei;

b) pentru contractele de achiziții de lucrări  – 2000000 de lei;

c) pentru contractele de achiziții care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice enumerate în anexa nr. 2 – 1000000 de lei.

(2) În cazul în care tratatul internațional la care Republica Moldova este parte stabilește alte norme decât cele prevăzute de prezenta lege, se aplică normele tratatului internațional.

(3) Contractele de achiziții sectoriale a căror valoare estimată, fără taxa pe valoarea adăugată, nu depășește pragurile menționate la alin. (1) sunt reglementate de Guvern.

Prevederile legii:

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial la 26 iunie 2020.