Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   CNAS a finanțat prima tranșă…

CNAS a finanțat prima tranșă a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă

Prima tranşă a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă pentru luna curentă, în valoare de 32 milioane de  lei, a fost finanțată de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Respectiv, peste 14 mii de beneficiarii ai prestației date îşi pot ridica banii de la prestatorii de servicii de plată – oficii poştale sau bănci.

Datele din certificatul medical, transmise către Casa Națională de Asigurări Sociale de către instituțiile medicale pentru stabilirea indemnizaţiilor pentru incapacitatea temporară de muncă, se examinează în termen de până la 15 zile calendaristice de la data recepţionării acestora. În cazul în care informaţia necesară pentru stabilirea indemnizaţiei, inclusiv datele declarate de angajator, este incorectă/incompletă sau se constată lipsa unor date, termenul de examinare se extinde până la apariţia informaţiei corecte/complete, dar nu mai mult de 30 de zile.

Asiguraţii sistemului public de asigurări sociale și şomerii/ele care beneficiază de ajutor de şomaj cu domiciliu sau reşedinţă în Republica Moldova au dreptul la indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă.

Această prestație socială este stabilită în conformitate cu:

Indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, acordate din mijloacele angajatorului, sunt stabilite, calculate şi plătite de angajator pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pentru fiecare angajat pe parcursul unui an calendaristic, în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă.

Tot ce trebuie să știm despre indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă