Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   CNAM susține că a transferat…

CNAM susține că a transferat 6,9 milioane de lei instituţiilor medico-sanitare spitaliceşti cu profil COVID

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a emis un comunicat prin care anunță că nu are restanțe la efectuarea plăților către instituțiile medicale contractate. Potrivit CNAM, instituția și-a onorat până în prezent obligațiile contractuale, stabilite în contractul de prestare a serviciilor medicale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1636/2002.

Astfel, CNAM a efectuat lunar plăţile în avans în mărime de până la 80% din 1/12 parte din suma contractuală.

„Pentru perioada ianuarie-iulie, CNAM a achitat integral, în volumele prevăzute de contract, la finele lunii următoare perioadei de raportare, pentru serviciile medicale raportate și facturate de către prestatorii de servicii medicale”, se menționează în nota emisă.

CNAM susține că suma integrală pentru luna august 2021 urmează a fi transferată, cu respectarea prevederilor contractuale, până la finele lunii septembrie, iar la data de 20 septembrie au fost efectuate plățile aferente suplimentului COVID-19, conform facturilor fiscale prezentate de IMSP, în sumă de 6,9 milioane de lei.

Potrivit CNAM, urmare a majorării/unificării tarifului (în cuantum de 8 932 lei) pentru tratamentul pacienților confirmați cu COVID-19, aprobat prin Ordinul comun al MSMPS și CNAM nr. 371/85-A din 26.04.2021, s-a impus necesitatea revizuirii în măsură deplină a volumului mijloacelor financiare destinate acoperirii cheltuielilor suportate de instituțiile medico-sanitare publice (IMSP) pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

CNAM a înaintat, la 20 septembrie, propuneri de majorare a cheltuielilor fondului de bază, inclusiv pentru tratamentul infecției COVID-19 la proiectul de rectificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021.

Astfel, CNAM va revizui sumele contractuale, luând în considerare noul tarif și supra-îndeplinirile înregistrate.