Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Avocatul Poporului s-a autosesizat în…

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul acțiunilor abuzive ale angajaților Inspectoratului de Poliție Soroca față de două persoane reținute. Procurorii a inițiat urmărirea penală pentru fapte de tortură

Avocatul Poporului Ceslav Panico a inițiat din oficiu un proces de investigație cu privire la împrejurările privind acțiunile de tortură/rele tratamente față de două persoane reținute de angajații Inspectoratului de Poliție Soroca în perioada 30-31 ianuarie 2022, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, la 4 februarie, precum că doi colaboratori ai Poliției au agresat cele două persoane.

Oficiului Avocatului Poporului informează că urmează a fi monitorizate în detaliu, acțiunile și inacțiunile angajaților poliției față de persoanele reținute și aflate în custodia acestora, precum și mecanismul de asigurare a garanțiilor fundamentale antitortură.

La fel, Avocatul Poporului Ceslav Panico va monitoriza desfășurarea anchetei interne în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și a acțiunilor procurorilor în raport cu acest caz, precum și finalitatea acestei cercetări.

Ombudsmanul condamnă ferm orice acțiune/inacțiune, care nu se încadrează în limitele legale.

„Reamintim că, aplicarea forței fizice și a mijloacelor speciale în exces de reprezentanții instituțiilor de forță pot constitui acte de tortură și/sau rele tratamente și sunt condamnabile de Codul penal al Republicii Moldova. În același timp, reiterăm, în conformitate cu articolele 3, 13 CEDO, luând în considerație că obligația pozitivă de interzicere a torturii, precum și obligația procesuală țin de investigarea oricăror alegații de tortură și rele tratamente, coroborată cu obligația generală a Statului în temeiul articolului 1 din Convenție de a „recunoaşte oricărei persoane aflate sub jurisdicția sa drepturile și libertățile definite în Convenție” impune în mod implicit necesitatea unei investigații oficiale efective atunci, când persoanele au fost supuse la tortură în împrejurări suspecte, de un agent al statului sau alți reprezentanți ai entităților publice”, se arată în comunicatul instituției.

Rezultatele și concluziile asupra sesizării ex-officio vor fi cumulate într-un raport special. În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite, în temeiul art. 24 al Legii nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului faţă de persoanele reținute, a îmbunătăţirii condiţiilor materiale de cazare şi a prevenirii torturii. 


Procuratura raionului Soroca a pornit urmărirea penală pentru fapte de tortură în privința colaboratorilor de poliție

Totodată, la 4 februarie, Procuratura raionului Soroca a pornit urmărirea penală pentru fapte de tortură în privința colaboratorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de poliție Soroca, admise față de doi bărbați.

Potrivit circumstanțelor cazului, în noaptea de 31 ianuarie 2022, la Unitatea de Gardă a Inspectoratului de Poliție Soroca a parvenit apelul telefonic de la un cetățean, care a comunicat că a fost agresat fizic de către persoane necunoscute, pe o stradă din mun. Soroca. La faţa locului s-a deplasat grupa de reacționare operativă a Inspectoratului de poliție Soroca în componenţa a doi colaboratori de poliție, implicați în exercițiul funcțiunii de menținere a ordinii publice și de combatere a criminalității.

Prezentându-se la fața locului, între colaboratorii de poliție și persoana care a făcut apelul telefonic a apărut un schimb de replici, în rezultatul căreia colaboratorii de poliție au aplicat forța fizică față de cei doi bărbați, acțiuni care au continuat și după deplasarea acestora, în incinta Inspectoratului de poliție Soroca.

Procuratura informează că, în prezent, procurorii administrează probatoriul necesar în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cazului sesizat. Totodată, despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe acest caz, Procuratura va informa suplimentar opinia publică.

„În această ordine de idei, reiterăm că, modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale si a armelor de foc de către colaboratorii de poliție, precum și actele de tortură, tratament inuman și degradant, rămân a fi permanent în vizorul Procuraturii, respectiv fiecare caz sesizat va fi investigat cu toată diligența necesară, complet, obiectiv și sub toate aspectele, cu intervenirea cu actele de reacționare care se impun potrivit legislației. Concomitent, menționăm că, colaboratorii de poliție, în calitate de persoane publice au obligația prevăzută de lege să nu supună pe nimeni la tortură, să contribuie la respectarea intereselor statului și la menținerea ordinii publice, să aplice forța fizică exclusiv în condițiile legii, precum și să respecte drepturile și libertățile omului”, se arătă în comunicatul Procuraturii.

Poliția: Subofițerii vizați în anchetă au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor de serviciu

Totodată, vineri, 4 februarie, Poliția a anunțat prin intermediul unui comunicat că imediat după producerea incidentului, subofițerii vizați în anchetă au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor de serviciu.

„Informăm că din data de 31 ianuarie, imediat după producerea incidentului, subofițerii vizați în anchetă au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor de serviciu. La 31 ianuarie, șeful IP Soroca a dispus pornirea anchetei de serviciu față de angajații vizați, privind acțiunile presupus ilegale ale acestora, iar la 1 februarie, în baza declarațiilor presupuselor victime, au fost constatate circumstanțele și acumulate probele necesare pentru pornirea unui proces penal. În termen de 24 ore, materialele acumulate au fost expediate conform competenței la procuratura municipiului Soroca. Concomitent, un comunicat special semnat de șeful IP Soroca, a fost expediat în adresa șefului IGP, ce a servit temei pentru dispunerea de către șeful IGP a unei investigații ample de către Direcția Inspectare Efectiv a IGP (DIE)”, se arătă în comunicatul de presă al Poliției.