Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   API cere măsuri operative pentru…

API cere măsuri operative pentru soluționarea problemei chioșcurilor de vânzare a publicațiilor periodice în mun. Chișinău

Foto: timesharestop.nl

Asociația Presei Independente (API) a solicitat intervenția operativă a Primarului General al municipiului Chișinău și a președinților fracțiunilor politice din Consiliul Municipal pentru soluționarea problemei chioșcurilor de comercializare a publicațiilor periodice în municipiul Chișinău.

Într-un demers transmis autorităților municipale, API menționează că, în ultima perioadă, preturile unor sectoare ale Capitalei dispun evacuarea chioșcurilor de presă, ceea ce încalcă Decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 2/12 din 05 februarie 2019[1] „Despre completarea deciziei CMC nr. 10/2 din 09.10.2017 „Cu privire la aprobarea Regulamentului de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău”, prin care a fost introdusă noțiunea de „punct de vânzare a publicațiilor periodice”, fiind confirmată permisiunea de funcționare a acestor puncte în mun. Chișinău. În fapt, preturile abuzează de calitatea de administratori ai sectoarelor și nu fac nicio deosebire între gheretele neautorizare care urmează a fi evacuate și chioșcurile de comercializare a publicațiilor periodice. Este vorba de o îndeplinire formală a atribuțiilor și de neînțelegerea importanței asigurării accesului locuitorilor municipiului și a oaspeților Capitalei la sursele de informare (ziare, reviste, ghiduri, pliante etc.) care sunt comercializare în chioșcuri.

În condițiile în care consumul de presă scrisă și cititul în general în Republica Moldova sunt în continuă scădere (conform unor date, în octombrie-decembrie 2019, au fost distribuite cu circa 100.000 de exemplare de ediții periodice mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018; experții susțin că dacă nu se va interveni pentru stimularea consumului de presă, la sfârșitul anului curent s-ar putea înregistra o scădere comparativă cu circa 500 mii de exemplare), este important ca autoritățile să susțină acest domeniu și să stimuleze editarea și distribuirea presei scrise, așa cum se întâmplă în țările civilizate. Acțiunile de lichidare a punctelor de vânzare a publicațiilor periodice din mun. Chișinău vor avea ca efect nu doar diminuarea capacității economice a redacțiilor și distribuitorilor, ci și împiedicarea accesului la informație și a dreptului locuitorilor și a oaspeților Capitalei de a-și alege sursele de informație.

Conform datelor companiei de distribuire cu amănuntul a publicațiilor periodice Moldpresa Grup SRL, în sectorul Ciocana al mun. Chișinău deja au fost evacuate abuziv 10 chioșcuri de presă și se așteaptă evacuarea tuturor punctelor de vânzare a publicațiilor periodice din sectorul Râșcani. 

În adresarea transmisă Primarului General Ion Ceban și președinților fracțiunilor Consiliului Municipal Chișinău Serghei Afanasenco (PSRM), Andrei Năstase (Platforma DA), Vasile Frădinaru (PAS) și Ion Cebanu (PL), API reamintește că în capitalele europene există programe speciale de stimulare a dezvoltării acestui domeniu, pe când la Chișinău este împiedicată activitatea puținelor puncte de vânzare a publicațiilor periodice existente. API a solicitat intervenția operativă pentru a obliga administrațiile preturilor să respecte prevederile Deciziei Consiliului Municipal Chișinău nr. 2/12 din 05 februarie 2019.