Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   ANSA: Recomandăm să procuraţi produsele…

ANSA: Recomandăm să procuraţi produsele alimentare doar din locurile autorizate

Foto-simbol

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă cetățenilor R. Moldova să cumpere produse alimentare doar din locurile autorizate.

ANSA oferă câteva sfaturi pentru procurarea produselor alimentare pentru sărbătorile pascale.

„Cumpărați carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal  până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială si să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar. La procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivită speciei, bronhiile roşii. La procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete. La procurarea cozonacului citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, atrageţi atenţia la compoziţia acestuia, data limită de consum, verificaţi ingredientele utilizate”, se arată într-o notă informativă a ANSA.

Potrivit ANSA, vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate.

„Verificaţi informaţia despre termenul de valabilitate. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului – veterinar. Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau  neambalată (la linguriţă), deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii – tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate”, se mai arată în nota informativă.

Dacă în 2020 Paștele a fost sărbătorit în luna aprilie, în acest an, potrivit calendarului, Paștele ortodox va fi marcat în duminica zilei de 2 mai.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență pentru 60 de zile. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova.