Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de Gardă/ „Mi-au luat…

Cititorul de Gardă „Mi-au luat nelegitim motocultorul… Vor să mă lase flămând pe drumuri”

După ce ne-a contactat telefonic la sfârșit de ianuarie, a decis sa ne expedieze, totuși, o scrisoare recomandată. „Rog Redacția Ziarul de Gardă să publice materialul expus în scrisoare, precum că Poliția din Edineț mi-a luat nelegitim motocultorul „Vela”, ca să-mi pună amenzi, ca să aibă cu ce trăi. Eu, un om singuratic, neavând nicio putere de nicăieri, vor să mă lase flămând pe drumuri. Rog Redacția să nu-mi refuze plângerea pe care o semnez”, ne scrie în petiția sa cititorul N. 

Așa cum în scrisoare lipsesc circumstanțele în care a fost ridicat motocultorul cetățeanului, am contactat Inspectoratul de Poliție Edineț, pentru a afla motivele din care această unitate de transport destinată lucrărilor agricole a fost ridicată de la proprietarul N.

Anatolie Gonța, șef interimar al Inspectoratului de Poliție Edineț, ne-a confirmat că motocultorul a fost ridicat în urma unor apeluri ale cetățenilor din sat, care au invocat că proprietarul motocultorului ar circula prin localitate fiind în stare de ebriatate. 

„Motocultorul se află la parcarea specială până la elucidarea tuturor circumstanțelor”, ne-a spus Anatolie Gonța, precizând că ar fi ilegal ca această unitate de tehnică agricolă să servească drept unitate de transport în zonele rurale sau urbane. Comisarul Gonța a mai spus că testul la determinarea alcoolemiei a demonstrat prezența a 0,95 unități de alcool la momentul ridicării motocultorului. Pe de altă parte, cetățeanul N. spune că nu consumase alcool în acea zi. „Da, eu mănânc zilnic usturoi. Poate din cauza usturoiului”, zice el.

Comisarul Gonța insistă, totuși, ca până la elucidarea circumstanțelor acestui caz, motocultorul să rămână în parcare.  

„De la 0,3 până la 0,5 g/l alcool în sânge (0,15 până la 0,30 mg/l vapori de alcool în aerul expirat), fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 17 500 până la 25 000 de lei, cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe un termen de până la 6 luni”, amintește Anatolie Gonța, îndemnându-i pe toți cei care posedă unități de transport, inclusiv destinate lucrărilor agricole, să nu se urce la volan dacă au consumat alcool.