Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   CITITORUL DE GARDĂ: Pentru un…

CITITORUL DE GARDĂ: Pentru un „extravenit” de 192 de lei, riscăm să rămânem fără locuință”

Am apelat la ZdG, deoarece vrem să informăm societatea despre o problemă gravă cu care ne confruntăm noi, la Soroca. În scurt timp, mai bine zis odată cu încălzirea vremii, 21 de familii care au locuințe în casa cu statut social din orașul Soroca ar putea rămâne pe drumuri. Și eu cu familia mea suntem printre cei care riscă să fie dați afară din apartamente. Ni se tot spune că toate contractele semnate cu noi vor fi reziliate, deoarece nu am întrunit condițiile Regulamentului cu privire la modul de selectare și distribuire a locuințelor. Autoritățile locale susțin că nu este decizia lor și că astfel se conformează unor recomandări ale Curții de Conturi, care le-ar fi solicitat să revizuiască strict lista celor care beneficiază de locuințe sociale.

La 16 iulie 2021, Curtea de Conturi a constatat că, la acordarea unor locuințe sociale, inclusiv în raionul Soroca, nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește organizarea, realizarea și monitorizarea implementării acestui proiect. Președintelui raionului Soroca și Consiliului Raional i se cere revizuirea listei beneficiarilor de locuințe sociale.

Suntem indignați de faptul că nu s-a respectat principiul transparenței

Familia Bantoș din Soroca

Curtea de Conturi susține că nu s-au respectat condițiile la repartizarea locuințelor, dar și noi suntem indignați de faptul că nu s-a respectat principiul transparenței în cazul selectării beneficiarilor. Mulți locatari, după semnarea contractelor, nu mai activează acolo de unde au adus certificatele pe venit, mulți nu au prezentat, în genere, certificatele și reiese că cei mai vulnerabili am rămas noi, bugetarii, care declarăm onest veniturile, fără a ascunde ceva. De altfel, în casă au locuințe și mulți dintre cei care activează peste hotare, având venituri mult mai mari decât ale noastre. Nimeni nu le poate verifica câștigurile. Mulți dintre cei plecați dau în chirie apartamentele. Chiar și așa, ei nu sunt vizați în procedura inițiată de Consiliul raional Soroca privind revizuirea listei locatarilor acestui bloc.

Regula spune că, în cazul îmbunătățirii condițiilor economice sau sociale ale beneficiarului, fapt care se verifică de fiecare dată înainte de prelungirea contractului de locațiune, locatarul trebuie să părăsească locuința în termen de 3 luni după expirarea termenului contractului de locațiune sau să accepte un tarif mai mare pentru chirie. În această casă, 50% din apartamente se oferă familiilor tinere, sub 35 de ani, în care, cel puțin, unul dintre membrii familiei este angajat al unei instituții bugetare: în sănătate, educație sau asistență socială.

Majoritatea celor care au solicitat locuințe sociale au respectat condițiile de acordare. Astfel, în casă au ajuns să locuiască tineri specialiști, dar și reprezentanți ai păturilor vulnerabile, persoane cu dizabilități, familii numeroase sau monoparentale.

Decizia de reziliere a contractelor pe motiv că cineva dintre locatari a ajuns să primească salarii ceva mai mari sau, în alte cazuri, un copil a atins vârsta majoratului și fiecărui membru al familiei i-ar reveni cumva, pe hârtie, alte venituri, nu pare una corectă.

Să fii tânăr în R. Moldova înseamnă să fii vulnerabil

După majorările din ultimii ani a salariilor unor categorii de bugetari, inclusiv ale celor din instituțiile medicale, aceștia au ajuns „bogații” casei și riscă să-și piardă locuințele, chiar dacă nu au unde locui în altă parte, dar nici posibilități de a-și soluționa problema locativă nu au. Nimeni, până acum, nu ne-a spus unde să plecăm din locuințele sociale…

Cazul familiei noastre, în genere, e ridicol, deoarece s-a constatat că noi avem venituri cu 192 de lei mai mari decât „norma” stabilită de stat. Ce probleme putem rezolva azi cu acest „extravenit” de 192 de lei? Cine ne poate spune?

Vecinii din grupul celor 21 de familii spun că, să fii tânăr în R.Moldova, înseamnă să fii vulnerabil, deoarece salariile bugetarilor sunt mici, creditele sunt acordate în condiții dezavantajoase, astfel încât achiziționarea unui imobil este și va fi mult timp o problemă pentru tineri.

Mulți dintre vecinii noștri se gândesc chiar să plece din Soroca sau chiar din R.Moldova, deoarece înțeleg că aici nu mai are nimeni nevoie de tineri specialiști. De altfel, inițial, această casă era destinată anume tinerilor specialiști.

Deși autoritățile locale susțin că, la nivel local, e mare nevoie de specialiști, ei nu propun nimic în schimb, în cazul în care decizia va fi votată de consilierii raionali, locatarii fiind nevoiți să-și abandoneze locuințele în cel mult două luni de zile.

Aurel Bantoș, reprezentant al celor 21 de familii care riscă să rămână fără locuințe