Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   CITITORUL DE GARDĂ/Despre Ziua veteranilor…

CITITORUL DE GARDĂ/Despre Ziua veteranilor de război

De 15 ani, pe 29 aprilie, este sărbătorită Ziua veteranilor de război din România, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranității, integrității teritoriale şi a intereselor României. Această zi specială a fost instituită printr-o Hotărâre de Guvern, în anul 2007.

Ziua de 29 aprilie amintește de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostașilor care au luptat în acest război. Înaltul Decret Regal prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea şi ocupațiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare”. Pe parcurs au fost adoptate și alte legi.

În Războiul de Independență (1877-1878) au murit peste 10.000 de ostași din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operații, potrivit site-ului oficial al Asociației Naţionale a veteranilor de război, www.veterani-ww2.ro. De menționat că, în acel război, tânăra armată română, prost echipată și aprovizionată, a salvat de la înfrângere în luptele pentru Plevna armata rusă și a cucerit independența României.

Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populația ţării, respectiv peste 880.000 de militari, România a pierdut peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morți şi dispăruți, precum şi peste 75.000 de invalizi) și circa 650.000 de morţi în rândul populației civile. De menționat că jertfa eroilor români nu a fost zadarnică. Prin sângele lor vărsat în luptele de la Oituz, Mărășești și Mărăști, prin luarea sub ocrotire a populației Basarabiei, terorizată de soldații ruși bolșevizați, care părăseau frontul, lăsând armata română de una singură în fața inamicului mult mai numeros și bine echipat, a fost creată România Mare.

Jertfa eroilor români în acest război nu a fost uitată. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial, care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920 li s-au creat condiţii speciale de pensionare.

În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, dintre care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

În memoria eroilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei de sub ciuma sovietică au fost reconstituite cu ajutorul României o serie de cimitire, vandalizate în perioada sovietică, cel mai mare și mai bine amenajat fiind Cimitirul eroilor români de la Țiganca, Cantemir, unde au fost înhumați 1.020 de eroi români, pentru fiecare fiind instalată o cruce nominală. De asemenea, în memoria ostașilor români sunt ridicate mai multe monumente, cum ar fi cel recent inaugurat în s. Baimaclia, raionul Căușeni.

Valeriu Dulgheru, profesor, UTM