Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Ce…

Citiți joi în ZdG: Ce urmează după decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare a R. Moldova la UE și Frecvențe TV „în chirie”

În cea de-a 48-a și ultima ediție a Ziarului de Gardă din acest an veți afla ce urmează după decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare a R. Moldova la UE. Astfel, la rubrica Reporter Special citiți interviul europarlamentarului Siegfried Mureșan oferit jurnaliștilor din R. Moldova delegați la Bruxelles pentru Summitul comunității europene. Tot în această ediție veți putea afla ce se va întâmpla cu cele 12 posturi TV, ale căror licență de emisie a fost suspendată, după ce starea de urgență nu va mai fi prelungită, la rubrica Anchetă.

„După mai mulți ani de muncă în străinătate, a avut mai multe planuri legate de o posibilă revenire a sa acasă, în R. Moldova, unde și-ar fi putut continua viața în locuința din Bubuieci, suburbie a Chișinăului, pentru care, acum câțiva ani, investise costurile integrale. Dar nu a fost să fie – a rămas fără bani și fără locuință, dar și fără încredere în instituțiile de drept ale statului”. Mai multe detalii despre istoria Olgăi Verbițchi și despre schema de escrocherie care a lipsit-o de acte de proprietară a apartamentului pentru care a plătit, găsiți la rubrica TRĂIND DE GARDĂ.

„De investit în tineret mai mult, pentru dezvoltarea lor, pentru că ei sunt viitorul”. La rubrica REALITATEA citiți ce i-ar motiva pe cetățenii din R. Moldova să rămână acasă și să ajute la dezvoltarea țării. 

Tot în această ediție aflați istoria Adelei Postolachi, doctorița cu dizabilitate locomotorie, din satul Terebna, care a obținut un nou mandat de consilieră în localitatea sa. La rubrica ALEGERI PENTRU TOȚI aflați cum a reușit să-și continue meseria de doctor în ciuda scepticismului oamenilor și a discriminărilor din partea administrației, dar și cum a ajuns în politică acum patru ani în urmă, obținând, în anul 2019, primul său mandat de aleasă locală.

„Au fost deplasări memorabile pentru colegii noștri, în care am cunoscut R. Moldova mai îndeaproape, cu bune și rele. Împreună am aflat că în raioanele Cahul și Cantemir avem zăcăminte de petrol și gaze naturale care sunt gestionate în interese private, că într-un sat din raionul Edineț se fabrică viori, că la Glodeni președintele raionului și nașul său de cununie fac afaceri pe bani publici sau că la Căușeni și Rîșcani există proiecte de zeci de milioane de lei trase pe linie moartă de interesele funcționarilor”. La rubrica VIAȚA REDACȚIEI veți putea citi impresiile reporterilor ZdG după ce au vizitat 12 raioane ale R. Moldova, au parcurs 3500 de kilometri și au publicat 42 de materiale: investigații, reportaje, interviuri și știri, materiale de impact despre problemele și istoriile localnicilor raioanelor vizitate.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 48-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Șeful armatei belgiene avertizează: După Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi R. Moldova și Țările Baltice/ „Impun restricții excesive asupra dreptului de a candida”. Comisia de la Veneția despre modificările operate la Codul electoral privind restricționarea candidaților partidului „Șor” de a participa la alegeri/ MEC a lansat primul pachet de măsuri pentru debirocratizarea sistemului educațional/ Ajutorul american se va epuiza pe 30 decembrie. Acesta ar putea fi ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina

OPINII:
Petru Grozavu: Moldova nu e nici Turcia, nici Serbia

EDITORIAL:
Aneta Grosu: Ce ne spun vocile cititorilor ZdG
Liliana Malachi, Asociația Presei Independente: Satul Vișniovca, mai aproape de Europa

ANCHETĂ: Frecvențe TV „în chirie”. Ce se întâmplă cu cele 12 posturi TV cu licența suspendată și ce urmează după ce starea de urgență nu va mai fi prelungită?

DOSAR: Un judecător acuzat de trafic de influență, inclusiv din motiv că ar fi luat 20 de mii de euro de la fostul avocat-vedetă Valerian Mînzat pentru a-l scăpa de închisoare, vrea să revină în sistem 

REALITATEA: Voci din 12 raioane: Ce i-ar motiva pe cetățenii R. Moldova să rămână acasă și să dezvolte țara împreună?

CITITORUL DE GARDĂ: Povești de iarnă cu ZdG: amintiri de la cititori

VIAȚA REDACȚIEI: Jurnaliștii ZdG în 12 raioane: circa 3500 de kilometri parcurși, materiale de impact și povești ale unor oameni care fac Moldova mai frumoasă 

REPORTER SPECIAL: R. Moldova a mai făcut un pas spre Uniunea Europeană: ce urmează după decizia de a deschide negocierile de aderare?

ALEGERI PENTRU TOȚI: „Am posibilitatea să schimb ceva și nu vreau să ratez șansa asta”. Istoria unei doctorițe de familie cu dizabilitate locomotorie care a obținut un nou mandat de consilieră în localitatea sa/ De unde au venit și încotro s-au dus banii partidelor politice în campania electorală pentru alegerile locale din 2023

TRĂIND DE GARDĂ: Viață de migrant: Muncește în Marea Britanie și a investit într-o locuință inexistentă în R. Moldova 

CORUPȚIA UCIDE: Corupția și războiul, la Muzeul din Strășeni/ Achizițiile publice: riscurile unui proces viciat de corupție/ ATENȚIE: „OFERTE” FALSE pe rețelele de socializare, care vă pot lăsa fără bani/ Rețelele de socializare, pline de falsuri despre Ucraina

WEEKEND: De ce să abonezi ZdG. Explicații sincere și câteva promisiuni

Mulțumim că sunteți alături de noi!

La mulți ani!