Principală  —  Ştiri   —   Citiți Joi în ZdG: Frauda…

Citiți Joi în ZdG: Frauda bancară: dosarul inculpaților V(I)P și Interviu cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian

Cea de-a șasea ediție tipărită a Ziarului de Gardă vă aduce detalii noi din dosarul Fraudei bancare. Astfel, la rubrica Dosar veți putea citi care sunt inculpații „Fraudei bancare”, după ce mai multe cauze penale au fost alipite la același dosar, care, potrivit procurorilor, ar putea tergiversa examinarea lor. La rubrica Exclusiv, găsiți interviul cu Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare, care a vorbit despre reacțiile Tiraspolului la aplicarea taxelor vamale pentru întreprinderile din stânga Nistrului și despre măsurile pe care le întreprind autoritățile de la Chișinău pentru ca situația să nu escaladeze.

La rubrica DOSAR veți afla cum a decurs ședința de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, în cadrul căreia doi martori au fost audiați în dosarul fostului președinte Igor Dodon, care este învinuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale și infracțiuni săvârșite pe durata exercitării mandatului de președinte al R. Moldova. Cei doi martori audiați au vorbit despre secvența video a pungii negre din 2019, pe care fostul președinte Igor Dodon ar fi primit-o de la Vladimir Plahotniuc, în care se presupune că ar fi fost bani.

„Tata îmi citea din poeziile pe care le scria noaptea și eu eram primul critic, primul de care se lovea poezia nou-născută. Mie mi se păreau cele mai frumoase poezii din lume, deoarece veneau de la tata. Vedeam câtă muncă faraonică depune tata pentru a scrie un poem”. La rubrica REALITATEA, citiți ce-și amintește fiul marelui poet Grigore Vieru despre tatăl său, în ajunul Zilei Naționale a Lecturii. Tot la aceeași rubrică, aflați despre problema dezinteresului față de lectură a societății noastre, în contextul în care fiecare al doilea adolescent din R. Moldova este analfabet funcțional, potrivit ultimei evaluări internaționale PISA.

„Și-au asumat puteri excepționale, au anulat mandate prezidențiale, au moștenit puterea. Și toți au fraudat alegerile”. Tot în această ediție, aflați cum își mențin președinții puterea timp de mai multe decenii. La rubrica REPORTER SPECIAL citiți despre liderii autoritari din Kazahstan, Belarus, Rusia și Azerbaidjan, care au rămas la conducere decenii întregi. 

La rubrica ECONOMIE veți afla care este utilitatea unui bon fiscal emis de casa de marcat, cum arată unul veridic, cum se acționează în cazul în care comerciantul refuză să elibereze bonul fiscal și de ce este important să îl cerem după fiecare cumpărătură. 

„(…) Și dacă ca impuls îți vine nebunia/ Și vii supus să-mi recunoști cum mă iubești…/ Ai mai avea, te-ntreb, nesigur și-n neștire/ Curaj să nu mai pleci?”. La rubrica CITITORUL DE GARDĂ, umpleți-vă inimile cu declarațiile de dragoste ale cititorilor ZdG, adresate persoanelor iubite. 

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 6-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Dirijorul Mihai Amihalachioaie, petrecut pe ultimul drum/ Procurorul implicat în accidentul de la Bahmut în care au murit patru persoane a fost eliberat sub control judiciar și ar putea reveni la muncă. Detalii noi din dosar/ Protestele fermierilor continuă. Marți și miercuri au blocat vama Leușeni-Albița/ Fragmente ale unei drone folosite în războiul Rusiei din Ucraina, căzute în sudul R. Moldova: conține circa 50 de kg de substanță explozibilă/ Pensiile ar putea fi indexate cu 4,2% deși în Legea Bugetului este prevăzută indexarea cu 6%. Precizările MMPS. 

OPINII:
Sabin Rufa, Colegiul Tinerilor ZdG: Interviul cu Putin – cum să-i demascăm minciunile 

EDITORIAL:
Mihaela Șerpi, analistă în domeniul drepturilor omului, Promo-LEX: Ce ne spune problema nerezolvată a fermierilor din Dubăsari și de ce ea contează?

Redacția ZdG: Gala premiilor pentru jurnalism de mediu: ZdG a obținut patru premii 

JUSTIȚIE: Trei comisii de evaluare, două rezultate diferite și o hotărâre de judecată/ Cum și de ce președinta Curții Supreme de Justiție a promovat evaluarea externă

DOSAR: Frauda bancară: dosarul inculpaților V(I)P/ Martor al acuzării în dosarul „kuliok”: „Domnul Dodon era într-o relație foarte bună cu Plahotniuc, primea indicații pe care le executa. Totodată, avea relații cu structurile FSB”

REALITATEA: „Chiar vântul răsfoiește uneori cartea, boule”. Amintiri despre Grigore Vieru, de Ziua Națională a Lecturii

CITITORUL DE GARDĂ: Declară-ți dragostea cu ZdG/ În satul Colibași va fi amenajat un „orășel rustic”, selectat prin vot online

VIAȚA REDACȚIEI: Luna ianuarie la ZdG: rubrici noi și abonați mai mulți

REPORTER SPECIAL: Dictatorii din CSI: Cum își mențin președinții puterea timp de mai multe decenii

EXCLUSIV: „Suntem determinați să mergem cu pași concreți pe calea aducerii acestei regiuni în câmpul legal al Republicii Moldova”. Interviu cu Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare

ECONOMIE: De ce este important să cerem bonul fiscal după fiecare cumpărătură 

SĂNĂTATE: Remarcabilul profesor universitar Ion Ababii – fost rector al USMF „Nicolae Testemițanu” – octogenar 

OAMENI: Femeia care a schimbat destinele a zeci de oameni