Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Fapte…

Citiți joi în ZdG: Fapte și acuzații într-un proiect de milioane fără finalitate: „Cum putem să stăm fără apă? Nu putem”

În cea de-a patra ediție tipărită a Ziarului de Gardă, aflați despre proiectul de aprovizionare cu apă a gospodăriilor oamenilor din satul Cobani, de milioane, dar fără finalitate, la rubrica ANCHETĂ. Potrivit primăriței satului Cobani, stația de epurare și canalizare, incluse în proiect, nu există. Tot în această ediție, veți găsi la rubrica EXCLUSIV interviul cu Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, jurnaliștii răpiți la Tiraspol, care au vorbit despre această experiență și despre cum au reușit să facă față presiunilor și unui interogatoriu de două ore și jumătate la sediul așa-numitului „minister al securității” de la Tiraspol. 

Pentru a afla mai multe detalii despre dosarul examinat de Curtea de Apel (CA) Chișinău al lui Oleg Melniciuc, primul judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită, răsfoiți la rubrica JUSTIȚIE SELECTIVĂ. Fostul judecător susține că este nevinovat și că se află în prezent într-o „vacanță forțată”. De la inițierea urmăririi penale împotriva sa, Oleg Melniciuc a devenit proprietarul unor spații comerciale în capitală, donate de către mama sa pensionară, care i-a făcut donații de sute de mii de lei în perioada în care ocupa funcția de magistrat.

„Olesea Plăcintă conduce o afacere de familie prin care aduce pe masa consumatorilor caș din lapte de oi și capre, caș cu adaosuri de semințe, de verdețuri și măsline, brânză de oi, iar din primăvară, la Ungheni, va produce și iaurt din lapte de capre. Victoria Gulpe coace și livrează granola proaspătă de casă. Iar Ana Bradu, pe lângă multe alte produse biodegradabile, a adus pe piața din R. Moldova, în premieră, coșuri pentru compostarea deșeurilor organice”. În această ediție, la rubrica REPORTER SPECIAL, descoperiți istoriile celor trei femei care au ales să dezvolte afaceri în R. Moldova. 

La rubrica CITITORUL DE GARDĂ, aflați istoria Verei Flocea, a cărui soț a decedat la 3 săptămâni după ce a suferit un accident vascular cerebral. În primele 10 ore critice de la accident, Viorel Flocea a trecut prin trei spitale diferite. Vera Flocea susține că soțul ei ar fi putut fi salvat dacă i se acorda asistență medicală la timp: „Avem un sistem medical care pur și simplu te ucide”.

„Instanța a constatat că Bîrcă a falsificat 7 ordine de plată efectuate prin sistemul internațional de plăți (SWIFT) și în calitate de coautor, a sustras de la BEM 100 de milioane de dolari SUA (circa 1,4 miliarde de lei moldovenești la cursul din 2014) în perioada 2013-2014”. Pentru mai multe detalii despre condamnarea unui fost președinte al Băncii de Economii (BEM), citiți rubrica REALITATEA. 

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a patra ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Autostrada care va uni R. Moldova, România și Ucraina/ „Piramida promisiunilor false”. ZdG câștigă în instanță, dar liderul proiectului este achitat în dosarul penal/ Abuzul sexual asupra copiilor: 375 de copii au suferit din cauza violenței sexuale în anul 2023/ R. Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro

OPINII: 
Petru Grozavu:  „Temă pe acasă” pentru fiecare

EDITORIAL:
Aneta Grosu: Cine și de ce împarte cununi de lauri pentru procurori?
Alina Radu: ZdG explică – Cum măturăm gunoiul de pe internet 

ANCHETĂ: Fapte și acuzații într-un proiect de milioane fără finalitate: „Cum putem să stăm fără apă? Nu putem” 

JUSTIȚIE SELECTIVĂ: Oleg Melniciuc, primul judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită, de doi ani în proces la Curtea de Apel Chișinău: „Eu primesc banii și îi cheltuiesc. Nu am nicio ocupație”

REALITATEA: Condamnarea unui fost președinte al BEM: prejudiciu de 100 de milioane de dolari SUA, sechestru – de 4 milioane de lei

CITITORUL DE GARDĂ:Avem un sistem medical care pur și simplu te ucide. Mesajul unei femei care și-a pierdut soțul în urma unui AVC

VIAȚA REDACȚIEI: 54 de premii pentru cei mai activi și implicați poștași/ Concurs: Declară-ți dragostea cu ZdG/ Vino stagiar(ă) la ZdG

REPORTER SPECIAL: Istoriile a trei femei care au ales să dezvolte afaceri în R. Moldova: „Transmitem copiilor noștri modalitatea de a-și câștiga bucata de pâine cinstit”

EXCLUSIV: Răpiți la Tiraspol: „Cine v-a trimis? Cine stă în spatele vostru? Cine vă plătește?”. Interviu cu jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco

UTIL: Ce servicii medicale acoperă prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și cine trebuie să o achite în sumă fixă

PROIECT:  La USMF a fost inaugurat Laboratorul de patologie digitală: „Un echipament modern care va spori calitatea procesului de stabilire a diagnosticului și de realizare eficientă a tratamentului pacienților”

WEEKEND: Cancerul a transformat-o într-o campioană: „Doamne, dacă îmi mai dai o oportunitate, o să-mi schimb viața. Până atunci n-am trăit. Acum valorizez fiecare zi”