Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Cum…

Citiți joi în ZdG: Cum s-a furat miliardul. Detalii din dosarul lui Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM din perioada fraudei bancare și Interviu cu Liuba Jignea-Suveică, directoarea adjunctă la Administrația Națională a Penitenciarelor

În cea de-a 46-a ediție a Ziarului de Gardă, din 7 decembrie, aflați care sunt implicațiile în dosarul furtului miliardului ale lui Dorin Drăguțanu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei în perioada fraudei bancare. Ziarul de Gardă a analizat rechizitoriul din dosarul deschis pe numele fostului guvernator al BNM, iar la rubrica Justiție Selectivă puteți citi despre complicitatea lui Dorin Drăguțanu în dosarul furtului miliardului.

Tot în această ediție, la rubrica Interviu, aflați mai multe detalii despre procesul de reabilitare a copiilor aflați în conflict cu legea, din penitenciarele pentru minori, și cum sunt aceștia sprijiniți de stat sau de societate, într-un interviu cu directoarea adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, Liuba Jignea-Suveică.

„(…)Instituțiile statului sunt responsabile și pot contribui la prevenirea delincvenței juvenile. Totodată, un sistem educațional ineficient poate spori nivelul delincvenței juvenile. Și serviciile sociale insuficiente reprezintă condiții pentru abuzuri, crescând riscul de implicare în activități delincvente. (…) În ansamblu, copiii aflați în conflict cu legea sunt neglijați, marginalizați și uitați de societate.”
La rubrica TRĂIND DE GARDĂ citiți care sunt concluziile specialiștilor implicați în desfășurarea procesului de pilotare a mecanismului propus în cadrul proiectului „HOPE – Abordarea holistică a protecției copilului în Moldova”, care prevede coordonarea implicării autorităților centrale și locale în procesul de reintegrare socială a copiilor aflați în conflict cu legea.

În paginile ziarului de joi aflați care este soarta lucrătorilor sociali de la Șoldănești. Condițiile de muncă și salariul mediu, care este mai mic decât salariul minim pe economie, îngreunează munca unui lucrător social și scade considerabil atractivitatea meseriei în rândul tinerilor. La rubrica ZDG LA ȘOLDĂNEȘTI/ REPORTAJ citiți cum arată ziua de muncă a unui lucrător social, cât de indispensabil este acesta pentru persoanele beneficiare, vulnerabile, dar și despre necesitatea implementării unor noi reforme de majorare a salariilor angajaților din sistemul de asistență socială. 

La rubrica VIAȚA SATULUI puteți citi care sunt cele trei localități din R. Moldova care și-au îmbunătățit procesul de gestionare a deșeurilor, după ce au câștigat concursul de granturi organizat de Asociația Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline”, în cadrul Programului LEADER. Mai mult de atât, aflați ce au spus unii locuitori despre impactul proiectelor implementate asupra nivelului de trai a sătenilor. 

La rubrica CITITORUL DE GARDĂ au apărut primele amintiri de la cititori, în cadrul campaniei „Povești de iarnă cu ZdG”. Vă amintim că mai așteptăm în continuare scrisori de la cititori, iar cele mai frumoase vor fi premiate. 

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 46-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției: 

ACTUAL: Anunț oficial: Cetățenii care s-au înregistrat pentru compensații la energie pot afla cât vor plăti pentru gazele naturale, energia termică și energia electrică în această iarnă/ Testarea PISA 2022: R. Moldova și-a îmbunătățit performanțele, dar înregistrează o scădere față de 2018/ Fermierii au adus baloți de fân și un sac cu balegă în centrul capitalei: „Asta e forma noastră de protest”/ Fructele din R. Moldova, tot mai solicitate de europeni: Cantitatea fructelor exportate în UE a crescut de câteva ori din 2021 până în 2023

OPINII: 
Petru Grozavu: Cu „vine lupul” nu mai merge

EDITORIAL:
Declarație ZdG: De ce am decis să semnăm contractul cu Poșta Moldovei și ce vom face în continuare?

Aneta Grosu: „Rămân întotdeauna al dvs. neputincios, păcătos”

JUSTIȚIE SELECTIVĂ: Cum s-a furat miliardul. Detalii din dosarul lui Dorin Drăguțanu, guvernator al BNM în perioada fraudei bancare

INTERVIU: Copiii aflați în conflict cu legea: delicvenți sau victime? Interviu cu Liuba Jignea-Suveică, directoarea adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor/ „Cu bâta, niciodată n-ai reușit să albești economia”: Interviu cu Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

CITITORUL DE GARDĂ: Povești de iarnă cu ZdG: primele amintiri de la cititori

VIAȚA REDACȚIEI: ZdG, la Șoldănești: personalități notorii și locuri pitorești în raion/ Jurnaliști ZdG, premiați la „Investigațiile anului 2023”

ZDG LA ȘOLDĂNEȘTI/ REPORTAJ: Soarta lucrătorilor sociali: suprasolicitați, puțini, cu salarii mici și zeci de km parcurși pe jos pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași

ZDG LA ȘOLDĂNEȘTI/ REPORTAJ: Piața din Șoldănești, bonus la un contract de cumpărare a unui teren de peste un ha, în valoare de 190 de mii de lei?

TRĂIND DE GARDĂ: Educație fără penitenciare 

VIAȚA SATULUI: „Satu curat cu deșeu colectat”: Cum a fost soluționată problema deșeurilor în trei localități

AGRICULTURĂ: După 30 de ani – schimb inevitabil de generații, tehnologii și concepte în agricultură

WEEKEND: Mii de oameni în Moldova au nevoie de o masă caldă pe care nu și-o permit