Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: „Au…

Citiți joi în ZdG: „Au vrut să economisească cinci copeici și au pierdut milioane”. Cum a fost majorat prețul proiectului „ieftin” de construcție a unui nou bloc de studii la o instituție de învățământ din Durlești

Într-o nouă ediție proaspăt tipărită a Ziarului de Gardă, din data de 23 noiembrie, veți putea citi despre cum planificarea inițială a lucrărilor de construcție a unui bloc de studii pentru liceul teoretic „Hyperion” a dus la creșterea sumei contractului de construcție cu aproape 2 milioane de lei. Mai multe detalii despre motivul majorării prețului proiectului și declarațiile directoarei liceului, ale administratorului firmei proiectante, dar și ale viceprimarului orașului Durlești, aflați la rubrica DOSAR.

Tot în această ediție, citiți „Stăpânii petrolului extras din R. Moldova”, care au cumpărat în vara anului 2023 circa 130 de terenuri extravilane în satul Văleni, în apropierea zonei de extracție a țițeiului, la rubrica REALITATEA.

La rubrica REPORTER SPECIAL din această ediției, în contextul turului doi al alegerilor locale generale 2023, care au avut loc duminică, 19 noiembrie, citiți datele statistice ale scrutinului electoral. Aflați care sunt partidele care au obținut cele mai multe mandate de primari, dar și care sunt concluziile analiștilor politici, Anatol Țăranu și Ion Tăbârță, despre rezultatele alegerilor locale. 

„(…) Dincolo de acest război mediatic, despre care tot auzim în legătură cu trecerea preoților din cadrul Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei și dincolo de războiul care continuă în Ucraina, este un alt război, la fel de mediatizat, al scrisorii care a apărut în spațiul public”. Găsiți interviul cu preotul Ioan Marian, protopop de Orhei al Mitropoliei Basarabiei, la rubrica EXCLUSIV. 

Constantin Nica este un locuitor al satului Florițoaia Veche din raionul Ungheni. Cu propriile resurse, săteanul a reparat drumul care duce spre casa sa, după ce a solicitat ajutorul primăriei în repetate rânduri, dar fără vreun rezultat. Cunoașteți istoria lui Constantin Nica, răsfoind la rubrica CITITORUL DE GARDĂ. 

„Decembrie este luna în care creăm amintiri. În decembrie, oamenii dragi se adună împreună și neapărat își adresează urări de bine, își fac cadouri, ajută nevoiașii, vorbesc despre trecut și viitor, se bucură de momentele unice petrecute în sânul familiei și al prietenilor, iar copiii așteaptă magia și pe Moșul, lucrurile care sunt la fel asigurate de cei dragi.”
Dacă ai „o amintire legată de sărbătorile de iarnă care ți-e dragă (…) împărtășește amintirea ta cu noi și cu cititorii ZdG.” Aflați cum puteți participa la concursul organizat de ZdG cu prilejul apropierii sărbătorilor de iarnă, la rubrica VIAȚA REDACȚIEI.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 44-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Președinta – discuții cu Zelenski și Michel la Kiev despre viitorul comun în UE/ Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, convocat de Ministerul rus de Externe. Moscova a impus interdicție de intrare în țară pentru 11 deputați/ Guvernul propune Parlamentului prelungirea stării de urgență/ Medicul din Bălți care ar fi cerut 7000 de lei pentru asistarea unei nașteri, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile/ ATENȚIE: 25 noiembrie este data limită de înregistrare pentru a beneficia de compensații la energie/ Cum un cetățean român, fost angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, care a obținut cetățenia R. Moldova în luna septembrie, a fost numit fără concurs la șefia Inspectoratului de Stat al Muncii

DOSAR: „Au vrut să economisească cinci copeici și au pierdut milioane”. Cum a fost majorat prețul proiectului „ieftin” de construcție a unui nou bloc de studii la o instituție de învățământ din Durlești/ „Proiectul Israel”: noi victime, datorii de mii de euro și plângeri la organele de drept

REALITATEA: Stăpânii petrolului extras în R. Moldova au cumpărat peste 130 de terenuri în apropierea zonei de extracție

VIAȚA REDACȚIEI: CONCURS – Povești de iarnă cu ZdG: Scrie-ne despre cele mai memorabile sărbători de iarnă din viața ta/ Jurnalistă de investigații din Republica Kârgâză, la ZdG: „Moldova și-a găsit calea spre democrație și îmi pare important că jurnaliștii își simt aportul adus în acest sens”

CITITORUL DE GARDĂ: Săteanul care și-a construit din banii proprii drum spre casa lui. „Tot îmi promiteau că vom face, dar eu m-am săturat de atâtea promisiuni”

REPORTER SPECIAL: Alegeri locale 2023: statistici și concluzii

EXCLUSIV: De ce trec preoții Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei? Interviu cu preotul Ioan Marian, protopop de Orhei, Mitropolia Basarabiei

UTIL: Studiu – Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în R. Moldova vs alte țări din Europa 

PROPAGANDĂ: „Conserve occidentale”, cine în SUA și Europa ajută Rusia, susținând propaganda rusească

PARTENERIAT: „Arată ce faci bine. Arată bine ce faci”. Unde se duc banii din publicitate? – o întrebare pentru mass-media și comunitatea de afaceri 

WEEKEND: Naționala de fotbal a R. Moldova a fost la un pas de istorie/ Expoziția „Word Press Photo”, desfășurată la Chișinău și Comrat/ Top Târguri de Crăciun din Europa

OPINII:
Petru Grozavu: Alegerile s-au încheiat, lupta continuă

EDITORIAL:

Alina Radu: După alegeri: cum vor colabora oponenții?
Sabin Rufa: Votul util – ulciorul care merge de prea multe ori la apă