Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Circa 13 milioane de euro,…

Circa 13 milioane de euro, investite de UE pentru a ajuta R. Moldova să depășească criza energetică și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră

Foto: PNUD

Uniunea Europeană investește 13 milioane de euro pentru a ajuta Moldova să depășească criza energetică și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Energiei al R. Moldova pe Facebook.

Astfel, mai multe panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de 1 MW vor genera energia necesară pentru 5 spitale raionale din Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași. Potrivit estimărilor Ministerului Energiei, acestea vor produce anual cca 1,2 GWh de energie electrică verde și vor reduce cu 585 de tone de CO2eq anual emisiile de gaze cu efect de seră.

Potrivit sursei citate, programul „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a sprijinit țara noastră în depășirea crizei energetice din ultimii doi ani prin crearea sistemului de compensații pentru 800 000 familii vulnerabile energetic.

„Pe termen lung, Programul a susținut transpunerea celor mai importante directive europene în domenuil energetic și a implementat programe pilot de reducere a consumului de energie. Ulterior, acestea vor fi preluate de Agenția pentru Eficiență Energetică”, transmite Ministerului Energiei.

Astfel, programul va contribui la obiectivul Moldovei de a decarboniza sectorul energetic înainte de anul 2050.