Cinci judecători, transferați la Curtea de Apel Centru și Curtea de Apel Nord. Detalii din cariera lor

În contextul necesității acoperirii unor funcții vacante la Curtea de Apel Centru și Curtea de Apel Nord, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, în cadrul ședinței din 6 mai 2025, transferul temporar a 5 magistrați în cadrul celor două instanțe de apel.
Patru judecători au fost transferați la Curtea de Apel Centru, începând cu 2 iunie 2025. Este vorba despre Mihail Proca, de la Judecătoria Orhei, Valeriu Arhip, de la Judecătoria Strășeni, Elena Bolocan, de la Judecătoria Chișinău, și Nicolae Ghedrovici de la Judecătoria Căușeni.
Iar o judecătoare, și anume Mariana Sajin, de la Judecătoria Drochia, va ocupa temporar fotoliul de magistrată la Curtea de Apel Nord, începând cu data de 1 iunie 2025.
Mihail Proca a fost numit la 27 iulie 2010 în funcţia de procuror în Procuratura sectorului Buiucani, municipiul Chişinău. La 1 ianuarie 2017 a fost transferat în funcţia de procuror în Procuratura municipiului Chişinău. La sfârșitul aceluiași an, Proca a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Orhei, pe un termen de cinci ani.

Valeriu Arhip și-a început cariera în calitate grefier în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica, în iulie 1990. În perioada februarie 1993 – martie 1994 a fost șeful biroului juridic S.A. „Zorile”.
În iulie 1994 a fost numit în funcția de judecător popular la Judecătoria Strășeni. În august 2000 judecător la Tribunalul Chișinău. Trei ani mai târziu, a obținut funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău, unde a activat până pe 10 noiembrie 2006, când a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție.
În perioada 13 septembrie 2013 – 31 octombrie 2015 a fost administrator la SRL „Justice Solution Group”. La 3 februarie 2014 a fost promovat din funcţia de jurist la Sovhozul-fabrica „Biruința”.
În 2015 a devenit șeful secției penale din cadrul Direcției generalizare și sistematizare a practicii judiciare din Curtea Supremă de Justiție. La 4 Decembrie 2019, Argip a fost numit numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Strășeni.

Elena Bolocan a fost angajată drept specialistă principală la Direcția Apostilă din cadrul Ministerului Justiției în 2010. Peste doi a obținut funcția de consultantă superioară la Direcția Agent Guvernamental din cadrul aceluiași minister.
În 2015 a devenit asistentă judiciară la Curtea de Apel Chișinău, iar peste un an a fost numită în funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Călărași, pe un termen de 5 ani.
În 2016, Bolocan a fost transferată în funcția de judecător la instanța nou-creată Judecătoria Străşeni, începând cu 1 ianuarie 2017.
În 2020, magistrata a fost desemnată la Judecătoria Strășeni, sediul Călărași, pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție de bază.
Conform Decretului președintei Republicii Moldova din 2022, Elena Bolocan a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.
Din 1 decembrie 2023 a fost transferată de la Judecătoria Strășeni, sediul Călărași, la Judecătoria Chișinău.

Nicolae Ghedrovici a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Anenii Noi, pe un termen de cinci ani, în anul 2017. În 2023, prin Decretul președintei, a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Mariana Sajin și-a început activitatea în calitate de dactilograf la Judecătoria Bălţi. Ulterior, şi-a continuat activitatea în calitate de grefier, consultant principal şi şef al secretariatului.
În anul 2003, prin transfer, a fost angajată în funcția de grefier la Curtea de Apel Bălți, unde ulterior a ocupat și funcțiile de consultant executoriu, consultant principal, iar ulterior și asistent judiciar.
În 2016, Sajin a fost numită în funcţia de judecător la Judecătoria Rîșcani, pe un termen de 5 ani.
Prin Decretul președintei din 2022, a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

Mariana Sajin. Foto: CSM
Deciziile cu referire la transferul magistraților au fost adoptate ca urmare a concursului desfășurat de CSM și a necesității asigurării activității celor două instanțe de Apel, în contextul existenței a 15 funcții vacante de judecător la Curtea de Apel Nord și a 30 la Curtea de Apel Centru. Transferul temporar va fi valabil până la ocuparea definitivă a funcțiilor vacante.