Principală  —  IMPORTANTE   —   Chef electoral, cu mâncare și…

Chef electoral, cu mâncare și băutură gratis, în plină pandemie, al diasporei moldovenești din Moscova

O petrecere cu caracter electoral a avut loc în seara zilei de miercuri, 11 noiembrie, la Moscova. Organizatorii – ONG-ul „Dar pentru Moldova”, condus de trei conaționali stabiliți în Rusia, care au afaceri în transport, alimentație publică și desfășoară concerte pentru diaspora din această țară.

Spre deosebire de spectacolele organizate până acum de respectivii antreprenori, aseară,  nimeni nu a plătit pentru intrarea în clubul de noapte unde a avut loc cheful cu artiști din Moldova și Rusia, care ar fi durat opt ore, după cum se spune în anunț. Gratis au fost și băuturile, dar și mâncarea.  Pentru a afla unde se va desfășura evenimentul, doritorii de a participa urmau să se înscrie într-un grup creat pe Viber și abia după asta li se oferea această informație.

Deși, în imaginile video postate pe Facebook, organizatorii evenimentului nu pronunță numele candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon, din declarațiile lor este clar pe cine susțin și pe cine îi îndeamnă pe alții să voteze. Acest lucru este clar și din mesajele lor anterioare de pe aceleași rețele de socializare. 

La acest chef electoral, a fost lansată chiar și prima ediție din seria de evenimente „Seara diasporei”, a spus moderatorul.  Președintele asociației „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea, a recunoscut că a fost întrebat de ce nu a organizat astfel de evenimente înaintea primului tur al alegerilor. El a declarat că nu a crezut că se va ajunge în această situație și că se aștepta să fie un câștigător al cursei chiar pe 1 noiembrie. „Dar n-a fost așa cum ne-am așteptat. M-am gândit că noi nu suntem mai răi ca diaspora din Europa”, a adăugat Cornea.

În același timp, fondatorul  asociației menționate, Iurie Gârlea, a spus următoarele:  „Da, în Federația Rusă s-a lucrat foarte puțin cu diaspora. Noi am luat acest jug, dar fără susținerea voastră nu facem nimic. Doar cu susținerea dumneavostră vom fi cea mai puternică diasporă, nu numai din Federația Rusă, ci din întreaga lume.”

Din aceleași imagini publicate pe Facebook se vede că pe scenă a urcat cântărețul Arsenie Toderaș, fost solist al trupei O-Zone, și a fost lansat „imnul” organizației „Dar pentru Moldova”, compus și interpretat de către Ady Carp.  

De respectarea măsurilor de protecție contra infectării cu noul tip de coronavirus – nici vorbă. Din imagini se vede că doar un gardian și o fotografă au purtat mască.

Înaintea acestui concert cu iz electoral, toți cei trei reprezentanți ai ONG-ului „Dar pentru Moldova”, Mihail Cornea, Iurie Gârlea și Arcadie Scripcari, au distribuit pliantele electorale ale lui Igor Dodon, declarația recentă a lui Putin despre candidatul susținut de PSRM, pliantele cu mesaje false despre candidata PAS, Maia Sandu, au îndemnat diaspora din Rusia să voteze pentru cel care va menține și întări relațiile bilaterale „cât mai bune” dintre Moldova – Federația Rusă și i-au atenținat totodată pe conaționali că „dacă vrem să venim în Rusia în continuare, trebuie să ne gândim cum votăm”.  De asemenea, acum o săptămână, Cornea a publicat un video în care spune că a venit la Chișinău într-o „vizită de lucru”, iar mesajele sale sunt pro-PSRM.