Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Charles Michel: Țările UE care…

Charles Michel: Țările UE care vor să recunoască statul Palestina ar trebui să acționeze coordonat

Foto: dw.com

Țările Uniunii Europene care doresc să recunoască statul Palestina ar trebui să acționeze coordonat pentru a „declanșa progrese semnificative” în construirea păcii în regiunea devastată de război, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Euronews.

Vorbind în fața jurnaliștilor la Bruxelles în această săptămână, Michel a sugerat „coordonarea la nivelul UE” între statele membre care sunt pregătite să recunoască în mod oficial un stat palestinian suveran, o inițiativă care a câștigat teren după ce Spania, Irlanda, Slovenia și Malta au aprobat-o luna trecută.

Michel, care are sarcina de a crea un consens între toți cei 27 de lideri ai UE, a sugerat că și alte țări din afara blocului care împărtășesc aceleași idei s-ar putea alătura inițiativei.

În timp ce nouă state membre ale UE recunosc deja în mod oficial dreptul palestinienilor la statutul de stat, printre care Bulgaria, Republica Cehă, România și Suedia, poziția oficială a UE este că va recunoaște un stat palestinian odată ce acesta va fi înființat ca parte a unei soluții cu două state, propunerea de pace pentru regiune aprobată la nivel internațional.

Însă, potrivit lui Michel, recunoașterea coordonată din partea țărilor membre ar putea oferi blocului comunitar mai multe „pârghii” pentru a îndemna atât Israelul, cât și Autoritatea Palestiniană să realizeze reformele necesare pentru a face posibilă o soluție cu două state.