Principală  —  IMPORTANTE   —   Centrul de Mediere de la…

Centrul de Mediere de la Cahul – fără mediatori

Faptul că în zona de sud a țării sunt lipsă mediatorii atestați care să faciliteze soluționarea conflictelor este motivul principal pentru care cetățenii din Cahul aproape că nu apelează la instituția medierii atunci când vor să soluționeze un litigiu. Subiectul a fost pus în discuție în cadrul unei mese rotunde, la care au participat mai mulți reprezentanți ai mediului academic,  instanțelor judecătorești, mediului de afaceri, dar și ai instituțiilor de mediere.

Ce este medierea și care sunt avantajele acesteia

Dumitru Lefter

Medierea este o modalitate de soluționare alternativă a litigiilor pe cale amiabilă, în cazul unui proces structurat, flexibil, confidențial, cu asistența unuia sau mai multor mediatori, care poate avea loc atât extrajudiciar, până la depunerea cererii de chemare în judecată, cât și în momentul când acțiunea deja a fost depusă în judecată, precizează Dumitru Lefter, directorul Centrului de Mediere din Chișinău.

Pot fi soluționate prin mediere orice litigii civile, din diferite domenii – proprietate intelectuală, sectorul bancar, construcții, agricultură, servicii, telecomunicații, dispute între proprietari și chiriași, vecini etc.”, explică acesta.

Perioada în care sunt soluționate conflictele este unul dintre avantajele medierii. „Legea prevede maximum trei luni, dar noi am avut un sondaj în rândul mediatorilor în care am întrebat cât de repede ei soluționează cauzele și majoritatea au spus că au nevoie de două-cinci ședințe  în medie. Adică, majoritatea nu au nevoie de trei luni pentru a încheia tranzacțiile”, a precizat președinta Consiliului de Mediere, Felicia Chifa. 

Felicia Chifa

Un alt avantaj al medierii, spun experții, este flexibilitatea procesului. „Dacă facem o comparație cu instanța de judecată, părțile convin pentru o ședință comună sau separată. Părțile decid când se întâlnesc cu mediatorul, de obicei, se întâmplă după orele de muncă”, punctează Dumitru Lefter.

Costurile reduse și confidențialitatea sunt alte avantaje ale medierii. „Tot ce se discută cu mediatorul este confidențial, nu este public. Nicăieri nu sunt afișate secretele comerciale. Părțile dețin controlul asupra procesului”, menționează Dumitru Lefter.

Lipsa mediatorilor acreditați la Cahul face ca numărul de cazuri soluționate prin mediere să fie  infim

În anul curent, la Cahul a fost deschis un Centru Regional de Mediere. Noua instituție servește drept platformă pentru promovarea medierii comerciale, care este o metodă alternativă de soluționare a conflictelor cu ajutorul unui mediator, reducând astfel perioada de așteptare a părților în instanțele judecătorești, care poate dura ani întregi. Până în acest moment însă, nu a fost identificat un mediator care să faciliteze soluționarea litigiilor în zona de sud a țării. „Din păcate, nu sunt atât de mulți mediatori acreditați aici în zonă care ar putea fi încadrați în Centru și să facă parte din echipa mediatorilor Centrului de Mediere. Noi ne dorim ca acest Centru să aibă mediatori. Nu e obligatoriu ca să fie zi de zi aici, dar la necesitate, să vină să acorde consultație sau să explice părților ce au de câștigat, care sunt avantajele instituției de mediere”, spune Dumitru Lefter.

Mihai Bușuleac

Lipsa mediatorilor acreditați la Cahul face ca numărul de cazuri soluționate prin mediere să fie infim. Magistratul Mihai Bușuleac de la Judecătoria Cahul susține că în prezent foarte puține persoane apelează la mediere ca alternativă de soluționare a litigiilor. Noi deseori le spunem părților că nu vrem să le soluționăm noi litigiile, ci vrem ca ei înșiși să le soluționeze. O hotărâre, oricât de bună ar fi, poate să nu convină părților, unuia sau altuia, sau ambilor să nu le convină. Respectiv, le sugerăm să ajungă la o tranzacție, dar asta se întâmplă foarte rar. Sunt confirmate una sau două tranzacții de mediere pe an, e foarte puțin”, spune judecătorul.

Pe de altă parte, Felicia Chifa susține că judecătorii sunt obligați de Codul de procedură civilă să recomande părților medierea ca modalitate alternativă de soluționare a conflictelor. „Cât de des și cum asta se recomandă, este diferit la diferite judecătorii. Unii depun mai mult efort, alții doar anunță că părțile au posibilitatea de a apela la mediere, fără ca să le explice și unele avantaje”, punctează Felicia Chifa.

Cine poate să fie mediator

Orice persoană care are studii de licență poate fi instruită și poate ulterior să obțină certificatul de mediator, spun experții. „Este nevoie de diplomă de studii superioare, indiferent de domeniul în care a fost obținută, dar și de absolvirea cursurilor  de formare inițială. Sunt obligatorii cel puțin 80 de ore de formare, care sunt oferite de furnizorii acreditați de Consiliul de Mediere. Ulterior, trebuie să susții examenul de atestare pe care îl organizează Ministerul Justiției împreună cu Consiliul de Mediere și se eliberează atestatul. Totodată, există și niște cerințe generale de la mediatori – să aibă o reputație ireproșabilă, să nu fi fost condamnați pentru infracțiuni grave/ deosebit de grave, să nu aibă antecedente penale și să nu fie puși sub nicio măsură judiciară de ocrotire, respectiv să aibă capacitate de a profesa și să fie capabili din punct de vedere medical”, punctează Felicia Chifa. 

Acest articol a fost realizat grație suportului poporului american, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Ziarului de Gardă și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.