Principală  —  Ştiri   —   Ce spune Ion Ștefăniță, directorul…

Ce spune Ion Ștefăniță, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, despre construcția unui hotel cu 12 etaje în centrul istoric al Capitalei

În aceste zile, zeci de muncitori și mai multe mașini lucrează pe șantierul viitorului hotel din centrul capitalei

Un hotel cu 12 niveluri urmează să apară în centrul istoric al Chişinăului. Construcţia este ridicată pe rămăşiţele fostului conac Râșcanu-Derojinschi, monument istoric, privatizat în 2009 și revândut de mai multe ori prin tranzacţii între firme off-shore din Belize. Ion Ştefăniţă, director al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, dar și membru al Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care a aprobat construcţia hotelului în centrul istoric, spune că a susținut proiectul punând însă anumite condiții.

Hotelul este construit pe un teren de la intersecția străzilor București și Vlaicu Pârcălab

„Orice construcție trebuie să se integreze în contextul urbanistic existent. Dacă acolo avem 7-8 nivele, deci 9 etaje se acceptă. Noi în centrul istoric avem precedente și mult mai mari, dar în perioada sovietică se gândea o siluetă arhitectural-urbanistică. De exemplu Parlamentul și Președinția. Parlamentul are 14 niveluri, Președinția are 16 niveluri, deci o carte deschisă în fața unei lumânări. Asta e o concepție urbanistică.  Important e, atunci când acceptăm astfel de construcții, să nu blocăm cartierul, să fie asigurat procentajul de parcare și să ținem cont de ce avem în zona adiacentă. Dacă avem clădiri cu 7-8 nivele, atunci eu sunt permisiv și votez pentru. Dacă avem clădiri doar cu un nivel, cum există în foarte multe cartiere, acolo categoric este împotriva supraetajării de genul ăsta. Avem anumite insulițe în centrul ăsta istoric unde trebuie să păstrăm autenticitatea de altă dată. În schimb avem cartiere unde trebuie să fim cu unda verde, să fim mai puțin birocratici și să dezvoltăm orașul în echilibru”, a declarat Ștefăniță pentru ZdG.

Totodată, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor spune că regulile de construcție în centru istoric al Capitalei ar trebui stabilite mult mai clar pentru a elimina interpretările diferite de la caz la caz. „Ceea pe ce insist eu este să dăm o regulă de joc pentru centrul istoric, ca să nu interpreteze fiecare cum vrea și, respectiv, să fie luat ca șantaj centrul istoric și să se vehiculeze cu plicuri cu bani atunci când se dicută un proiect de genul ăsta. De aceea e importantă regula de joc stabilită, ca și arhitectului să-i fie clar ce are de proiectat și beneficiarul să știe clar unde-i limita de înălțime. Acum este acest consiliu (Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, n.r.) care de obicei oscilează și interpretează fiecare cum îi trebuie. Eu sunt prezent în nucleul istoric din 2009 și atunci când dau un vot îl cântăresc foarte atent”, spune Ștefăniță.

ZdG a scris că, în curând, pe strada București din centrul istoric al Chişinăului, va apărea un hotel cu 12 niveluri. Construcţia este ridicată pe rămăşiţele unui monument istoric, privatizat dubios de stat în 2009. În ultimii ani, imobilul şi terenul aferent au fost implicate în mai multe tranzacţii off-shore, fiind vândute şi revândute de firme din Belize, reprezentate prin procură de cetăţeni ai R. Moldova. În mai 2017, în urma unui contract de societate civilă, bunurile au ajuns în gestiunea Companiei „Exfactor-Grup”. Tot în mai, Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi-a dat, prin vot, acordul pentru construirea hotelului cu subsol, parter, 9 etaje şi penthouse în centrul istoric al capitalei, după ce, în 2014, acelaşi consiliu refuza eliberarea unui aviz pentru construcţia unui hotel cu şase etaje, în acelaşi loc. Proiectul construcţiei a fost întocmit şi susţinut de Victor Grozavu, fiul viceprimarului de Chişinău, Nistor Grozavu.

Articolul complet despre hotelul cu 12 etaje poate fi citit aici: (VIDEO, DOC) Hotelul off-shore din centrul istoric al Chişinăului