Principală  —  Ştiri   —   Ce face UE pentru cetățenii…

Ce face UE pentru cetățenii săi? PE va pune la dispoziție peste 3 miliarde EUR, sprijin pentru sectorul sanitar din UE

Foto: cdep.ro

Parlamentul European (PE) se întrunește joi și vineri, la Bruxelles pentru o nouă sesiune plenară extraordinară și desfășurată în condiții speciale, cu sesiuni de vot via e-mail, legislativul european declarându-se pregătit să voteze cu privire la orice propuneri legislative sau bugetare pregătite în timp util de Comisia Europeană pentru a gestiona în continuare situația creată de pandemia COVID-19. 

Potrivit unui comunicat al PE, eurodeputații vor aproba prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene. Inițiativa va permite achiziționarea de materiale medicale urgente, cum ar fi măști și echipamente respiratorii, transportul echipamentelor medicale și al pacienților din regiunile transfrontaliere, finanțarea recrutării mai multor profesioniști în domeniul sănătății care să poată fi trmiși în zonele cele mai afectate din întreaga Uniune Europeană, precum și sprijinul acordat statelor membre pentru organizarea unor spitale de campanie mobile.

Pachetul include fonduri suplimentare pentru Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (3.6 milioane EUR), dar și pentru a ajuta Grecia să facă față creșterii presiunilor exercitate de migrație (350 milioane EUR) și pentru a sprijini Albania în reconstrucția post-cutremur (100 milioane EUR).

De asemenea, Parlamentul European va dezbate și utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus.

Totodată, va adopta măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. Ajutorul include posibilitatea de a finanța furnizarea de echipamente de protecție, furnizarea de ajutoare alimentare și de asistență materială de bază prin intermediul cupoanelor valorice, finanțarea temporară în proporție de 100% din bugetul UE și măsuri simplificate de raportare și de audit pe timpul pandemiei.

Dezbaterile au avut loc joi, 16 aprilie iar voturile finale sunt programate pentru vineri, 17 aprilie.

Alte subiecte de pe ordinea de zi vizează măsuri consolidate de sprijin pentru sectorul pescuitului și amânarea noilor norme pentru dispozitivele medicale.

Măsurile de precauție actuale adoptate de Parlamentul European pentru a limita răspândirea COVID-19 nu afectează activitatea legată de prioritățile legislative ale instituției. Activitățile de bază sunt reduse, dar sunt menținute pentru a asigura menținerea funcțiilor legislative, bugetare și de control ale instituției.

Parlamentul a decis să introducă un sistem alternativ de vot la distanță. Din motive legate de sănătatea publică, acesta va permite organizarea voturilor cu garanții adecvate pentru a se asigura că voturile membrilor sunt individuale, personale și gratuite.