Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cazul lui Anatol Donțu, a…

Cazul lui Anatol Donțu, a cărui mandat de primar al orașului Căușeni, obținut cu 76% din voturi, a fost invalidat: Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel

Captură de Ecran ZdG

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis că este întemeitată și legală hotărârea Curții de Apel Chișinău de a anula decizia din 19 noiembrie 2023, emisă de către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni nr. 10/1, prin care mandatul de primar al lui Anatol Donțu a fost invalidat. Magistrații CSJ au decis, miercuri, menținerea hotărârii instanței de apel și, astfel, Anatol Donțu, ales primar al orașului Căușeni cu 76% din voturi, își păstrează fotoliul de edil al localității.

„Pentru motivele expuse și având în vedere faptul că decizia instanței de apel este întemeiată și legală, iar criticele formulate în recurs sunt nejustificate, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție ajunge la concluzia de a respinge recursul și a menține decizia instanței de apel”, se explică în decizia CSJ.

Astfel, Curtea Supremă de Justiție a respins recursurile depuse de către Ion Guzun și, respectiv, Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni nr. 10/1 și a menținut decizia din 11 decembrie 2023 a Curţii de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ.

Decizia Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.

Search Col Civil by Ziarul de Gardă on Scribd


Instanța de judecată a obligat Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni să valideze mandatul de primar al lui Anatol Donțu, ales cu 76% din voturi primar al orașului Căușeni, dar a cărui mandat a fost ulterior invalidat. Decizia a fost luată miercuri, 29 noiembrie, de către Judecătoria Căușeni, sediul central.

Cronologia unei „deposedări” de mandatul de primar. Cum a ajuns fără fotoliu edilul orașului Căușeni, ales din primul tur cu peste 76% din voturi

Cel de-al doilea mandat al primarului orașului Căușeni Anatolie Donțu a fost invalidat duminică, 19 noiembrie, în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale. Decizia ar fi fost luată în baza acelorași argumente pe care prima instanță și Curtea de Apel Chișinău le-au considerat neîntemeiate, când au examinat mai multe cereri privind anularea înregistrării candidatului Platformei Demnitate și Adevăr (DA).

Pentru că decizia motivată a organului electoral nu a fost încă prezentată candidatului și Comisiei Electorale Centrale (CEC), ZdG prezintă deciziile anterioare ale instanțelor pe marginea acestui caz.

Contactat de ZdG, Anatolie Donțu a declarat că un contracandidat a solicitat Consiliului electoral de circumscripție Căușeni 10/1 să-i fie invalidat mandatul pentru că acesta ar fi avut interdicție de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, după ce a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Totuși, conform informațiilor publice, primarul din Căușeni nu a fost inclus anterior în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică (Registrul interdicțiilor).