Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Câți șoferi au rămas fără…

Câți șoferi au rămas fără mașini după aproape jumătate de an de la avertizarea emisă de poliție privind aplicarea confiscării speciale în cazul persoanelor care urcă la volan în stare de ebrietate sau cu permisul de conducere suspendat

Sursa: Poliția Republicii Moldova/Facebook

După aproape jumătate de an de când Inspectoratul General al Poliției (IGP) avertiza șoferii că riscă să rămână fără mașini dacă conduc în stare de ebrietate, ce depășește gradul maxim stabilit de lege, sau urcă la volan deși sunt privați de acest drept, doar două solicitări ale oamenilor legii privind confiscarea vehiculelor au fost admise de instanțele de judecată, ambele din sudul țării. Informațiile au fost oferite pentru ZdG de către șefa Secției comunicare și protocol a IGP, Diana Fetco.

Conform Ordinului nr. 310 din 4 septembrie 2023, „cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind modul de aplicare a unor dispoziții legale referitoare la confiscarea specială a vehiculelor în cadrul procesului contravențional”, de către Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP), au fost expediate 120 de demersuri cu privire la aplicarea măsurii de siguranță privind confiscarea specială a vehiculelor pe cauzele contravenționale.

Din cele 120, instanțele de judecată au examinat până acum doar 9. Două demersuri a fost admise, iar despre 7 demersuri reprezentanții Poliției au fost informați că au fost refuzate. „Restul sunt încă în examinare”, precizează IGP.

Confiscarea specială constă în trecerea forțată şi gratuită în proprietatea statului a bunurilor. În cazul în care aceste bunuri nu mai există, nu pot fi găsite sau nu pot fi recuperate, se confiscă contravaloarea acestora.

Codul contravențional prevede că, în cazul unei contravenţii pentru care se prevede sancţiunea privării de dreptul de a conduce vehicule, agentul constatator suspendă dreptul de a conduce vehicule/ridică permisul de conducere până la pronunţarea încheierii judecătoreşti.

„În acest caz, concomitent cu remiterea cauzei contravenţionale spre examinare instanţei de judecată competente, agentul constatator înaintează, în cel mult 3 zile, instanţei de judecată un demers cu privire la aplicarea măsurii de siguranţă privind suspendarea dreptului de a conduce vehicule/ridicarea provizorie a permisului de conducere a vehiculului”, se arată în Codul contravențional.

Instanţa de judecată examinează, în cel mult 3 zile de la data depunerii, demersul agentului constatator cu privire la suspendarea dreptului de a conduce vehicule/ridicarea provizorie a permisului de conducere a vehiculului

Legea mai prevede că confiscarea specială se poate aplica chiar dacă făptuitorul este eliberat de răspundere contravențională.

La 7 septembrie 2023, IGP a atenționat persoanele care conduc vehiculele în stare de ebrietate, ce depășește gradul maxim stabilit de lege, care predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule, precum și cei care conduc autovehiculul fiind privați de dreptul de a conduce, că riscă să rămână fără mașini.

„În baza Ordinului IGP nr. 310 din 4 septembrie 2023 a fost aprobată Instrucțiunea privind modul de aplicare a art. 439/7 din Codul Contravențional al R. Moldova referitor la confiscarea specială a vehiculelor în cadrul procesului contravențional.

Confiscarea specială se aplică de către instanța de judecată la demersul agentului constatator.

Agentul constatator al poliției doar constată fapta, iar ulterior urmează să solicite instanței de judecată aplicarea măsurii de siguranță – confiscarea specială a vehiculului”, preciza atunci IGP.

Poliția a recomandat conducătorilor auto să respecte Regulamentul Circulației Rutiere pentru a nu deveni subiecții confiscării speciale.

Pe 6 iulie 2023 a intrat în vigoare mai multe prevederi adoptate de Parlament la începutul lunii martie, printre care suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h.

Astfel, depășirea vitezei de circulație stabilite pe sectorul respectiv de drum de la 40 la 60 km/oră se sancționează cu amendă de la 30 la 36 de unități convenționale (1500-1800 de lei, n.red.) cu aplicarea a cinci puncte de penalizare. În același timp, șoferii care depășesc viteza de circulație pe sectorul respectiv de drum de la 60 la 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale (2250-2500 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 30 la 45 de zile.

Cel mai dur vor fi pedepsiți conducătorii auto care vor depăși viteza de circulație cu peste 80 km/oră. Aceștia vor fi sancționați cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3750-5000 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 60 la 90 de zile. Depășirea repetată a vitezei de circulație, în cursul aceluiași an, se sancționează cu amendă de la 150 la 200 de unități convenționale (7500 – 10 000 de lei, n.red.) cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 120 la 180 de zile.

De asemenea, șoferii care nu vor respecta marcajul rutier se vor alege doar cu un avertisment, aceasta fiind o opțiune pe lângă amendă.