Cântecul și dansul bistrițean au ajuns la Chișinău

Astăzi în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” s-a desfășurat concertul „Cântec și joc din străbuni”. La concert au evoluat  interpreți și dansatori  de pe celălalt mal al  Prutului cum ar fi: Alexandru Pugna, Horațiu și Ștefan Cigu, Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelea, Cristina Retegan, Nicolae Cioancă, Veronica Bălan, Ioachim Spân, Cristina Bugnar, Oana Matei, dar și Nicu Mâță  basarabean de origine.

De asemenea, ansamblul folcloric de joc „Balade Bistrițene” a adus aminte prin dans tradiția șezătorilor.

Alexandru Pugna, vicepreședinte Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și interpret al cântecului năsăudean spune că delegația venită la Chișinău este una culturală : scriitori, poeți, oameni de cultură, ziariști și câțiva dintre cei mai valoroși artiști plastici și interpreți de cântec popular, dar și oameni din administrația publică locală. „Am venit în dorința de acunoaște românii de aici din Chișinău la ei acasă, dar și să aducem cu noi frumuseți spirituale care să demonstreze că această legătură de suflet dintre noi și dumneavoastră este una pe care hotarele n-o poate rupe.”

În cadrul evenimentului Primăria Chișinău a primit  bustul de bronz al poetului Andrei Mureșanu, autorul Imnului României „Deșteaptă-te române!”. Viceprimarul Chișinăului  Nistor Grozavu a menționat că bustul va fi dezvelit până la Ziua Limbii Române, care este pe 31 august.

Precizăm că evenimentul face parte din intr-o manifestare culturală complexă, realizată sub genericul „Dialoguri culturale la Chișinău”, unde au participat mai mult de 100 de persoane venite din România.  Prin aceste întâlniri  se dorește crearea unei punți culturale între municipiul Chișinău și județul Bistrița-Năsăud din România.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *