Principală  —  IMPORTANTE   —   Candidații la postul de judecător…

Candidații la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au fost selectați. Cine sunt cei 3 pretedenți

În această noapte au fost prezentați cei 3 candidați la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În urma probei scrise și a concursului organizat de Ministerul Justiției, cel mai mare punctaj l-au obținut în ordine: Diana Scobioală, actuala directoare a Institutului Național de Justiție, fostul agent guvernamental la CtEDO și viceministru al Justiției, Vladimir Grossu și Nicolae Eșanu, fost consilier al premierului Ion Chicu.

Cei trei au fost propuși Guvernului spre aprobare, după care o comisie specială de la APCE va verifica rezultatele concursului și va alege unul din cei trei.

Potrivit membrului comisiei, deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, interviurile au durat mai bine de 13 ore și că în opinia sa, alți 3 prtendenți meritau să ajungă în lista finală.

La concursul național pentru postul de judecător al CEDO s-au înscris 13 candidați. Componența comisiei speciale de selctare a stârnit discuții aprinse. Asta pentru că președinția condusă de Igor Dodon delegase în acest for numele lui Pavel Abraham, un controversat jurist român, fost șef al poliției române.

Administrația Maiei Sandu a decis să-l înlocuiască propunând în schimb numele judecătoarei Viorica Puică, însă comisia specială a respins această propunere și a lăsat în vigoare.

Potrivit rezultatelor concursului, cei 3 reprezentanți ai PSRM în comisie au votat la fel. Astfel, Abraham, la fel ca ministrul justiției Fadei Nagacevschi și deputatul PSRM, Vasile Bolea au dat punctaj maxim Dianei Scobioală, apoi punctajul diferă nesemnificativ, însă topul rămâne același.

Potrivit prevederilor Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CEDO, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 850 din 30.11.2020, membrii Comisiei urmează să se întrunească, în ședință închisă.