Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Buletinele de vot vor fi…

Buletinele de vot vor fi tipărite doar în limba română, iar materialele informative – în toate limbile minorităților etnice din R. Moldova

Conform noului Cod Electoral, aprobat în prima lectură de Parlament, tipărirea buletinelor de vot va fi realizată doar în limba română, iar în limba rusă, dar și în alte limbi vorbite din R. Moldova, fiind tipărite doar materialele electorale informative, a declarat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, la emisiunea „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, informează Replica Media.

Buletinul de vot va conține informații simple care pot fi citite de orice persoană care deține cetățeni R. Moldova, iar procesul electoral va fi explicat în materialele informative prezente în toate secțiile de votare, tipărite în toate limbile minorităților etnice.

„Buletinele vor fi tipărite într-o singură limbă, limba română. Vor exista materiale informative nu doar în limba rusă, vor exista inclusiv modele de buletine de vot în alte limbi pentru acele persoane care nu posedă limba de stat. E vorba de pliante care vor fi plasate la intrarea în secția de votare, unde este indicat modelul buletinului, procedurile electorale, cum se completează un buletin de vot. Ele vor fi traduse în mai multe limbi, anume pentru a facilita integrarea tuturor minorităților. Dincolo de minoritatea rusă avem și minoritatea găgăuză, bulgară, avem ucraineni, romi. Pentru toate minoritățile trebuie să creăm facilități și condiții”, a spus Pavel Postica

Documentul noului Cod Electoral mai prevede că, în situații excepționale, exercițiul votului ar putea avea loc două zile consecutiv, sâmbătă și duminică. Mai mult, se mai prevede reducerea numărului de membri ai Comisiei Electorale Centrale de la 9 la 7. Astfel, 2 membri CEC ar putea fi delegați de Guvern, 2 de către Parlament, alți 2 membri ar putea fi delegați de CSM și un membru va fi delegat de președintele R. Moldova.