Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM: Inflația a ajuns în…

BNM: Inflația a ajuns în luna august la peste 34.3% în R. Moldova. Creșterea cotațiilor la resursele energetice, printre principalele cauze ale măririi prețurilor pe piața internă

imagine simbol

Rata anuală a inflației a continuat să crească, ajungând în luna august la 34,3 la sută, cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în luna iulie, și fiind ușor inferioară nivelului anticipat anterior. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), accelerarea prețurilor pe piața internă a fost determinată de creșterea cotațiilor internaționale și regionale la produsele alimentare și la resursele energetice.

„Ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și cea electrică, creșterea prețurilor la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor au majorat costurile pentru agenții economici, care s-au reflectat treptat în prețuri. Războiul din Ucraina a creat presiuni suplimentare asupra prețurilor la produsele alimentare (sporite și de seceta din această vară), combustibili și unor componente ale inflației de bază”, notează BNM.

Potrivit unui comunicat, în cadrul ședinței din 13 septembrie, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a hotărât menținea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,50 la sută anual, și menținerea ratelor de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 23,50 la sută anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 19,50 la sută anual.

„Decizia Comitetului executiv vine în contextul propagării măsurilor restrictive de politică monetară adoptate anterior, efectele cărora vor continua să acționeze o perioadă mai îndelungată, date fiind decalajele în transmisia acestora. Încetinirea inflației anuale confirmă efectele măsurilor anterioare, creșterea lunară fiind sub un punct procentual. Astfel, decizia de astăzi urmărește temperarea în continuare a creșterii prețurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, stimularea intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, precum și ancorarea așteptărilor inflaționiste”, conform BNM.

Mediul extern

Potrivit reprezentanților BNM, criza energetică în Europa continuă să se adâncească, prețul la gazele naturale depășind recent nivelul de trei mii dolari SUA pentru o mie metri cubi. Prețurile pe piețele externe la petrol și la alimente au scăzut ușor; ultimele – mai lent decât s-a anticipat, recolta din emisfera nordică fiind neuniformă, precizează BNM. Euro coborâse sub paritate față de dolarul SUA până la decizia de majorare a ratelor-cheie ale Băncii Centrale Europene din 8 septembrie 2022. Evoluția rublei rusești rămâne imprevizibilă, mai menționează Banca Națională.

Activitatea economică

Deși noile date statistice conturează „tendințe mixte în activitatea economică, în general, confirmă contractarea anticipată pentru trimestrul II 2022”, susține BNM. În același timp, evoluția PIB pe termen mediu este afectată de riscurile semnificative asociate conflictului din regiune.

Condițiile monetare

Ratele de dobândă la creditele și depozitele noi în moneda națională au continuat să crească și în luna august în urma măsurilor restrictive cumulate de politică monetară, „evoluția respectivă fiind robustă chiar și după excluderea efectului reponderării”, potrivit datelor Băncii Naționale. Au crescut și ratele de dobândă la depozitele în valută.

Actualizarea prognozei

„Balanța riscurilor abaterii prognozei inflației rămâne echilibrată, deși incertitudinile sunt pronunțate, cel puțin, de pe urma situației tensionate în regiune și a probabilității escaladării ei. Incertitudinile ipotezelor externe au sporit, așteptările privind activitatea economică mondială continuă să se înrăutățească, iar riscurile creșterii costurilor de producere și transport rămân înalte. Politicile monetare în cele mai importante economii ale lumii, cel mai probabil, vor continua să se înăsprească”, prognozează BNM.

În zona euro, perspectivele inflației și ale activității economice degradează mai departe din cauza crizei energetice. Rămâne valabilă ipoteza că economia Federației Ruse va fi afectată pe termen mediu și lung de sancțiuni, în pofida ameliorării pe termen scurt datorită creșterii prețurilor resurselor energetice, susțin responsabilii BNM.