BNM a retras licențele BEM, Banca Socială și Unibank

Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis retragerea licențelor de desfășurare a activităților financiare ale Băncii de Economii S.A., BC ,,BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. ,,UNIBANK” S.A, ca urmare a insolvabilității acestora și altor încălcări de la prevederile legislației în vigoare, și inițierea procesului de lichidare silită a acestor bănci, în conformitate cu Legea instituțiilor financiare.

Comitetul Executiv al BNM l-a numit pe Grigorii Olaru lichidator al Băncii de Economii S.A., pe Sergiu Berghie lichidator al BC ,,BANCA SOCIALĂ” S.A. și pe Ruslan Grate lichidator al B.C. ,,UNIBANK” S.A.. Toți trei fiind angajați ai Băncii Naționale a Moldovei.

Totodată, BNM anunță că va continua să colaboreze activ cu organele de drept din Republica Moldova în cadrul anchetelor în desfășurare, precum și cu reprezentanții consorțiului Kroll și Steptoe & Johnson LLP pentru identificarea organizatorilor și beneficiarilor finali ai tranzacțiilor dubioase și pentru recuperarea activelor delapidate de la cele trei bănci.

De asemenea, Banca Națională anunță că procesul de transferare a depozitelor la vedere și la termen ale persoanelor fizice și juridice de la Banca de Economii S.A., BC ,,BANCA SOCIALĂ” S.A. și B.C. ,,UNIBANK” S.A la alte bănci s-a încheiat. Iar începând cu 19 octombrie 2015, deponenții celor trei bănci vor avea acces la mijloacele lor bănești, la băncile care au preluat depozitele respective, în condițiile contractelor existente.

Amintim că din Banca de Economii, prin intermediul Băncii Sociale și Unibank, a fost scos din sistemul bancar din Republica Moldova un miliard de dolari, și anume, prin acordarea creditelor neperformante. Cele trei bănci se află sub administrarea specială a Băncii Naționale după ce s-a constatat că au fost implicate în mai multe scheme dubioase. Situația de la cele trei bănci a fost investigată de către experții companiei americane Kroll, invitată în Moldova la cererea fostului premier Iurie Leancă.

Ulterior, Procuratura Generală a demarat investigaţii privind legalitatea acţiunilor fostei administraţii a Băncii de Economii și a Băncii Sociale şi a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de articolul 335 al Codului Penal.

La începutul acestei veri, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au cerut autorităților de la Chișinău ca cele trei bănci să fie lihidate, cerință care este necesar să fi îndeplinită pentru a fi încheiat un nou acord de finanțare cu FMI.

Sursa: realitatea.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *