Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM a micșorat rata de…

BNM a micșorat rata de bază pentru credite până la 6%

Imagine-simbol

Rata anuală a inflației în luna mai 2023 a continuat traiectoria descendentă, înregistrând 16 la sută și fiind cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul anticipat, anunță Banca Națională a Moldovei (BNM). În acest context, comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 20 iunie 2023, a luat câteva hotărâri care contrinuă șirul de măsuri stimulative ce are drept scop crearea condițiilor monetare necesare pentru a readuce inflația la țintă.

Astfel, BNM a stabilit rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6,00 la sută anual. Pentru creditele overnight a fost micșorată până la nivelul de 8,00 la sută anual, iar pentru depozitele overnight, până la nivelul de 4,00 la sută anual.

Totodată, s-a hotărât menținerea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0% și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45%.

„Abaterea inflației efective de la prognoză este determinată, în principal, de impactul pozitiv al prețurilor reglementate și al prețurilor la produsele alimentare, care au crescut cu aproximativ 46 la sută și, respectiv, 14 la sută în termeni anuali, fiind cu circa 2 și 0,9 puncte procentuale superioare nivelurilor anticipate în cadrul Raportului asupra inflației, mai 2023.”, explică cei de la BNM.

Potrivit BNM, inflația de bază și prețurile la combustibili, în luna mai 2023, au evoluat inferior valorilor prognozate, constituind 10,5 la sută și, respectiv, -3,4 la sută anual.

Totodată, produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 2,4 la sută în termeni reali în trimestrul I 2023 comparativ cu perioada similară a anului precedent, generând presiuni dezinflaționiste din partea cererii agregată în perioada respectivă.