Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Bloomberg: Gazprom încearcă să-și convingă…

Bloomberg: Gazprom încearcă să-și convingă clienții din Europa că plata pentru gazul rusesc trebuie să fie făcută în ruble

Gazprom s-a adresat clienților săi europeni, pentru a-i asigura că pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancțiunile. Ceea ce reprezintă un indiciu precum că Rusia ar putea încerca să găsească o modalitate de a menține fluxul gazului pe bătrânul continent, informează Bloomberg.

Companiile europene încearcă să identifice o metodă de a continua să cumpere gaz rusesc după ce Moscova a cerut ca plățile pentru gaz să fie efectuate în ruble, iar Comisia Europeană a spus că o astfel de mișcare ar încălca sancțiunile.

Polonia și Bulgaria au fost deja întrerupte de la gazul rusesc, iar termenele limită de plată ale altor țări se încheie la sfârșitul acestei luni.

Într-o scrisoare văzută de Bloomberg, Gazprom le-a spus clienților că un nou ordin publicat de Kremlin pe 4 mai „clarifică procedura” stabilită în decretul inițial privind plățile în ruble.

Nu este clar dacă noua ordine va fi suficientă pentru a atenua îngrijorările Uniunii Europene, care a spus că înființarea unui cont în ruble și înțelegerea cu banca centrală ar încălca sancțiunile. UE nu a declarat niciun comentariu, până la momentul actual.