Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Belarus susține că a prevenit…

Belarus susține că a prevenit un atac cu drone dinspre Lituania. Vilnius respinge acuzațiile

Foto: Janis Laizans/Reuters

Ivan Tertel, șeful Comitetului pentru Securitatea Statului (KGB) din Belarus, a afirmat joi, 25 aprilie, că țara a împiedicat o tentativă de atac cu drone din Lituania, care a vizat capitala Minsk și zonele din jur, scrie agenția de știri Associated Press. Armata lituaniană și Centrul Național de Gestionare a Crizelor din Lituania au negat declarațiile lui Tertel.

Tertel a spus, în cadrul unei sesiuni a Adunării Populare a întregii Belarus, că „KGB-ul, în cooperare cu colegii din alte structuri, a efectuat recent o serie de măsuri de securitate acute, care au făcut posibilă prevenirea atacurilor cu drone de luptă de pe teritoriul Lituaniei asupra unor obiecte din Minsk și din suburbiile sale”.

El nu a prezentat dovezi pentru această afirmație și nici nu a oferit detalii. Acesta mai susține că „radicalii” din Lituania și Polonia produc drone pentru a ataca Belarusul.

Din Adunarea Populară a întregii Belarus fac parte oficiali, membri ai consiliilor locale, sindicate și activiști pro-guvernamentali, aceasta funcționând în paralel cu Parlamentul.

De partea cealaltă, autoritățile din Lituania neagă afirmațiile.

„Este un nonsens, nu găsesc alt cuvânt”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei lituaniene, Gintautas Ciunis, în fața jurnaliștilor.

Într-un comunicat, centrul lituanian de gestionare a crizelor a declarat că cele spuse de Tertel „nu au nimic de-a face cu realitatea”.

„Astfel de declarații ale KGB-ului belarus pot fi considerate o provocare ostilă continuă și un atac informațional împotriva Lituaniei, care nu are nimic de-a face cu realitatea. Se poate considera că ele sunt destinate și publicului intern al țării”, a afirmat centrul lituanian de gestionare a crizelor.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, care a amplasat arme nucleare tactice, rachete și trupe în interiorul țării. Președintele autoritar Alexander Lukașenko s-a lăudat în repetate rânduri că Belarus va respinge orice încercare de atac din partea Ucrainei sau a țărilor NATO.

Deși forțele belaruse nu au intrat în războiul dintre Rusia și Ucraina, țara a fost o trambulină pentru forțele rusești care au intrat în nordul Ucrainei.