Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   BBC: Rusia fură cereale din…

BBC: Rusia fură cereale din Ucraina

Imagine simbol

O investigație a BBC a descoperit dovezi că militarii ruși au furat mii de tone de cereale din Ucraina. Moscova neagă acuzațiile, dar s-a constatat că autoritățile desemnate de Rusia în teritoriile ocupate ucrainești au emis decrete, în care se spune că ei „naționalizează” cerealele ucrainene.

Nick Beake, corespondent BBC, Kiev:

Majoritatea celor peste 200 de fermieri ucraineni din teritoriile ocupate pe care am încercat să-i contactăm le era prea frică pentru siguranța lor, ca să ne poată oferi detalii.

Cadre de pe camere CCTV în momentul sosirii soldaților ruși la depozit

Un fermier, totuși, pe care îl vom numi Dmitri, a fost de acord să ne întâlnească. El ne-a spus că soldații ruși au venit la ferma lui, pentru a-i confisca proviziile de cereale. Am făcut rost de cadre video de pe camerele de supraveghere (CCTV), pe care se văd mai mulți soldați la fermă, unul dintre care încearcă, fără succes, să împuște în camere.

De asemenea, am urmat cele două camioane ale lui Dmitri până în Crimeea și, apoi, în partea continentală a Rusiei. Documentele pe care le-am văzut arată că, în unele zone, autoritățile desemnate de Rusia le-au spus fermierilor că le confiscă cerealele, pentru a asigura ceea ce ei numesc „securitatea alimentară” a zonei.

Potrivit datelor GPS, ambele camioane s-au oprit în apropierea unui depozit, care este identificat ca loc de descărcare și depozitare a cerealelor, în orașul Okteabrskoie din Crimeea.

În imaginea din satelit din 14 iunie anul curent, puteți vedea o linie de camioane pe drum lângă obiect.

Depozitul este situat lângă linia de cale ferată, pe care cerealele pot fi transportate fie în Rusia, fie în porturile din sudul Crimeei. În partea de sus a depozitului vedem și simbolul Z – emblema invaziei rusești – pe acoperiș.

Oficialii ucraineni consideră că, de la începutul invaziei, timp de patru luni, au fost furate până la 800 000 de tone de cereale. Oficialii americani au numit nouă nave despre care se crede că au transportat, din Crimeea în alte părți ale lumii, cereale furate din Ucraina.