Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Băncile rusești din sistemul SWIFT…

Băncile rusești din sistemul SWIFT vor fi blocate și de Japonia

Guvernul Japoniei a anunţat că se alătură ţărilor din Uniunea Europeană, Statelor Unite ale Americii şi altor parteneri din Grupul celor Șapte (G7) în blocarea unor bănci ruseşti din sistemul internaţional SWIFT, în plus faţă de alte sancţiuni pentru Moscova, informează Reuters.

Noile măsuri represive nipone includ îngheţarea activelor preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale altor oficiali din Executivul său, şi se adaugă la blocarea conturilor unei serii de companii şi entităţi financiare din Rusia.

Premierul Japoniei a menționat că sancţiunile suplimentare au ca scop „să arate Rusiei că actele sale nesăbuite de violenţă au un preţ ridicat”: „Această invazie rusă a Ucrainei este o încercare unilaterală de a schimba status quo-ul și de a zgudui ordinea internațională până la capăt”, a accentuat Fumio Kishida, premierul nipon.

Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a salutat rapid măsura de sancțiune a Japoniei.

„Statele Unite așteaptă cu nerăbdare să coordoneze îndeaproape cu Japonia în zilele următoare pentru a implementa aceste măsuri și pentru a lua pași suplimentari împreună cu G7 și partenerii similari pentru a impune costuri președintelui Putin pentru decizia sa nesăbuită de a porni război în Ucraina”, a spus el. într-o declarație scrisă.

Prin urmare, reamintim că Japonia este a treia economie a lumii ce se alătură astfel liderilor UE, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei şi Statelor Unite, care au emis un comunicat comun în care s-au angajat să se coordoneze în adoptarea măsurilor restrictive împotriva Rusiei.