Principală  —  Ştiri   —   Avocatul Poporului, despre scrisoarea oficială…

Avocatul Poporului, despre scrisoarea oficială a șefului IGP referitor la un raport: „Atac asupra independenței instituției”

Avocatul Poporului califică scrisoarea oficială a șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, drept un „atac asupra independenței instituției”, considerând că cererea de „rectificare a unor expuneri publice” incluse într-un raport „încalcă normele constituționale și ale Legii Avocatului Poporului”.

Reprezentanții Oficiului au emis un comunicat prin care afirmă că „contestarea în procedură administrativă a rapoartelor Avocatului Poporului este o procedură improprie și inoportună în raport cu activitatea” instituției. Totuși, aceștia menționează că rapoartele, elaborate de Avocatul Poporului, nu au „forță juridică obligatorie”.

De asemenea, responsabilii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului spun că au sesizat miercuri, 23 ianuarie, ministrul afacerilor interne, prim-ministrul Dorin Recean și alte instituții, solicitând „întreprinderea măsurilor necesare în vederea încetării oricărei acțiuni de intimidare și imixtiune în activitatea Avocatului Poporului din partea Inspectoratului General al Poliției”. A fost sesizat președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și mai multe comisii specializate din Parlament.

„(…) Presiunile exercitate de șeful Inspectoratului General al Poliției contravin unor acte și recomandări internaționale care subliniază necesitatea acordării de imunitate și independență funcțională instituțiilor similare, precum Rezoluția ONU 48/134 (Principiile de la Paris), Principiile de la Veneția, Rezoluția Adunării Generale ONU privind rolul Ombudsmanului, Recomandarea Consiliului de Miniștri (Coe) privind instituțiile naționale ale drepturilor omului și Mecanismul ONU de evaluare periodică universală (UPR), care recomandă consolidarea mecanismelor de independență instituțională și funcțională a OAP, 2022 (…).

(…) Raportul expus nu reprezintă altceva decât realizarea competențelor funcționale ale Avocatului Poporului (mandat personal) în calitate de reprezentant al Instituției Naționale a Drepturilor Omului cu expunerea recomandărilor pe care Ombudsmanul le consideră necesare pentru un anumit subiect, iar încercarea intervenirii în oricare mod asupra recomandărilor expuse, chiar și sub forma solicitării de „rectificare a unor expuneri care ele sunt publice”, urmează a fi tratată drept o imixtiune în activitatea Avocatului Poporului, conform standardelor expuse supra și trebuie contracarată în conformitate cu legislația în vigoare (…).

Avocatul Poporului îndeamnă să înceteze orice imixtiune în activitatea sa și se oferă să continue colaborarea cu autoritățile pentru remedierea problemelor sistemice. Este esențial ca instituțiile să se concentreze asupra soluțiilor și să asigure respectarea drepturilor omului în R. Moldova (…)”, se spune în comunicatul Avocatului Poporului.

Solicitat acum de ZdG, șeful IGP a refuzat să comenteze declarațiile Avocatului Poporului.

Vineri seară, 19 ianuarie, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a afirmat că un „înalt oficial” s-ar fi implicat în activitatea Oficiului, solicitându-i, printr-un email, să modifice un raport de constatare, unde expunea „mai multe chestiuni problematice”. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este oficialul acuzat de Avocatul Poporului că s-ar fi implicat în activitatea instituției, solicitându-i „să modifice raportul de constatare”, unde expunea „mai multe chestiuni problematice”. Iar Alexei Buzu este ministrul care, conform lui Ceslav Panico, printr-un e-mail, a venit cu propunerea „de a avea discuții comune în vederea schimbării situației și remedierea unei probleme la nivel sistemic, pentru a preveni încălcarea drepturilor omului”.

Recent, Viorel Cernăuțeanu a declarat pentru ZdG că el nu a cerut anularea unui raport, ci, printr-o scrisoare oficială adresată Oficiului Avocatului Poporului, a solicitat „rectificarea unor expuneri publice” expuse în document care „denigrează imaginea” lui și a instituției pe care o reprezintă. Șeful IGP menționează că în prezent, Codul administrativ nu stabilește o derogare pentru anumite instituții ale R. Moldova că nu poate fi contestată o decizie sau un act și că este „regretabil” faptul că contestarea unui act „este considerată o imixtiune”.

Conform unor documente în posesia cărora a intrat ZdG, vineri, 19 ianuarie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a expediat Avocatului Poporului o scrisoare oficială prin care și-a exprimat dezacordul în legătură cu „Raportul privind constatările derivate din procesul de examinare a cazului de suicid din cadrul Izolatorului de detenție preventivă a Inspectoratului de Poliție Cimișlia”. În scrisoarea oficială, șeful IGP a solicitat redactarea Raportului, „prin excluderea atât din titlu, cât și din conținut a termenului „dubios”, precum și a concluziilor calificate de acesta drept „interpretative și neprofesioniste” și „care se răsfrâng negativ asupra imaginii și reputației poliției în societate”.

Numele funcționarilor vizați în declarațiile Avocatului Poporului despre implicarea în activitatea Oficiului: „Nu am cerut anularea raportului, ci rectificarea unor expuneri”