Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Autoritățile ucrainene anunță că suspendă…

Autoritățile ucrainene anunță că suspendă tranzitul de gaze naturale rusești printr-un punct care asigură livrarea a o treime din gazele naturale destinate țărilor europene. Reacția „Gazprom” și „Moldovagaz”

Autoritățile ucrainene au anunțat că începând de miercuri, 11 mai, ora 7:00, stopează fluxul de gaze naturale rusești prin punctul de tranzit „Sohranivka” și stația de comprimare de lângă frontieră „Novopskov”, care se află pe teritoriile ocupate și prin care sunt livrate gazele naturale din Rusia, cu tranzit pe teritoriul ucrainean, către Europa.

Operatorul sistemului de tranzit al gazelor din Ucraina a anunțat marți, 10 mai, apariția unei situații de forță majoră, care face imposibilă transportul, în continuare, a gazelor prin Sohranivka și Stația de compresoare de lângă frontieră Novopskov, prin care aproape o treime din gazele naturale (până la 32,6 milioane de metri cubi pe zi) tranzitează teritoriul ucrainean către Europa.

„Pentru a îndeplini obligațiile de tranzit către partenerii europeni în totalitate și în conformitate cu termenii acordului, este posibil să se transfere temporar capacitatea indisponibilă de la punctul Sohranivka la punctul Sudja, situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Compania a informat în mod repetat Gazprom despre amenințările de tranzit din cauza acțiunilor forțelor de ocupație rusești și a cerut încetarea implicării în funcționarea instalațiilor, dar aceste apeluri au fost ignorate”, a anunțat operatorul sistemului de tranzit al gazelor din Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia spune că nu vede motive pentru declararea forței majore la tranzitul gazelor de către operatorul ucrainean. De asemenea, Gazprom respinge ideea de a transfera volumele în scădere către un alt punct de tranzit.

„Gazprom declară că nu a primit nicio confirmare a circumstanțelor de forță majoră, nu vede niciun obstacol pentru continuarea lucrărilor în regim anterior, specialiștii ucraineni au lucrat în liniște în tot acest timp la Sohranivka și Novopskov, și continuă să facă acest lucru. Tranzitul prin Sohranivka a fost asigurat în totalitate, nu au existat plângeri și nici nu există”, a spus reprezentantul companiei ruse Gazprom, Serghei Kuprianov, scrie interfax.ru.

Cu o reacție a venit și directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Acesta a menționat că livrările de gaze spre R. Moldova se efectuează în regim obișnuit.

„SA „Moldovagaz” nu a primit notificări oficiale de la „Gazprom” și de la Operatorul sistemului de tranzit al gazelor din Ucraina cu privire la restricționarea furnizării de gaze naturale la punctele de conexiuni intersistem de transport al gazelor Alekseevka și Grebeniki. Livrările de gaze către Republica Moldova se efectuează în regim obișnuit. În calitate de șef al SA „Moldovagaz”, voi continua să informez consumatorii și alte părți interesate despre evoluția acestei situații”, a scris directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban pe Telegram.