Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile ruse îi ameninţă cu…

Autoritățile ruse îi ameninţă cu închisoarea pe cei care vor adopta campania „La ora 12 împotriva lui Putin”, iniţiată de Navalnîi

Procuratura din Moscova a emis un avertisment, în urma unui apel pe internet, prin care oamenii din capitala rusă sunt îndemnaţi să se prezinte la urne duminică la prânz, în număr cât mai mare, pentru a aglomera secţiile de votare, într-un gest de protest anti-Putin, propus de liderul de opoziţie Alexei Navalnîi, înainte de a muri în detenţie. Astfel, acțiunea de a se prezenta la ora 12 în număr mare, ar putea deveni o infracțiune, care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Stanislav Andreychuk, copreședintele organizației independente de supraveghere a alegerilor „Golos”, a raportat că observatorii electorali din camerele civice regionale din Rusia au primit instrucțiuni pentru identificarea participanților la protestul „Prânz împotriva lui Putin”, în cadrul căruia alegătorii care se opun lui Vladimir Putin intenționează să meargă la urne exact la ora 12:00 pe 17 martie.

Andreychuk a împărtășit un memorandum care ar fi fost trimis de Camera civică din regiunea Sverdlovsk, care îi sfătuiește pe lucrătorii de la urne să fie atenți la alegătorii cu simboluri Navalnîi, steaguri alb-alb-albastru-albastru, steaguri ucrainene și „simboluri pacifiste”, precum și la alegătorii care manifestă „un comportament nervos la vederea ofițerilor de poliție”.

Documentul enumeră, de asemenea, „formarea artificială a mulțimii”, „comportamentul gălăgios și agresiv” și campania în favoarea lui Navalnîi sau împotriva lui Putin și a războiului, ca semne că un alegător face parte din protest.

La ora 12:00, se arată în memorandum, observatorii electorali ar trebui să filmeze două video „care să acopere cât mai mult din teritoriu și din oameni”, atât în interiorul, cât și în afara fiecărei secții de votare. În cazul în care mai mult de trei persoane se adună într-o singură zonă în fața unei secții de votare, documentul îi sfătuiește pe observatori să cheme poliția. În cazul în care persoanele care se adună „trezesc suspiciuni”, memorandumul solicită poliției să le verifice documentele.

Joi seară, Parchetul din Moscova a emis un avertisment pentru toți alegătorii care intenționează să participe la inițiativa „La prânz împotriva lui Putin”. „Vă rugăm să rețineți că nici evenimentele publice de masă în cauză și nici locațiile lor nu au fost aprobate de autoritățile orașului, așa cum prevede legea”, se arată în comunicat. „Prin urmare, organizarea și participarea la aceste evenimente de masă sunt pedepsite în conformitate cu legislația în vigoare a Federației ruse”.

„Acțiunile ilegale”, continuă avertismentul, ar putea deveni o infracțiune care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Campania „La prânz împotriva lui Putin” iniţiată de Navalnîi este susţinută de văduva acestuia, Iulia şi de alte personalităţi publice şi politice din Rusia. Ruşii votează de azi până duminică pentru realegerea lui Vladimir Putin în lipsa unui contracandidat notabil. Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană afirmă că alegerile din Rusia nu pot fi considerate libere şi corecte, iar Ucraina a cerut comunităţii internationale să nu recunoască rezultatele.