Principală  —  IMPORTANTE   —   Autocamioane vechi din UE, vămuite…

Autocamioane vechi din UE, vămuite drept „noi” în R. Moldova. În schemă ar fi implicați un agent economic, un agent din cadrul ASP și un broker

Sursa foto: Serviciul Vamal

Un agent economic, un broker și un agent din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP) sunt bănuiți că ar fi introdus și vămuit în R. Moldova mai multe camioane din statele Uniunii Europene, cu o vechime reală de peste 12 ani, indicând însă în acte o cifră mai mică. Astfel, 7 percheziții au fost desfășurate pe acest caz vineri, 19 ianuarie, în mai multe locații din municipiul Chișinău.

Potrivit schemei, sumele achitate la stat pentru autocamioane importate erau reduse ilegal, prin neachitarea accizei. Pentru ca să-și camufleze fapta, cei implicați vindeau camioanele la prețul de piață, indicând și în certificatul de înmatriculare o vechime mai mică. 

Schema funcționa din 2022, timp în care statul a fost prejudiciat cu peste un milion de lei.

În cadrul perchezițiilor desfășurate au fost ridicate trei autocamioane și bunuri, precum purtători de informații și înscrisuri de ciornă.

Cele trei persoane vizate sunt cetățeni ai R. Moldova și au vârste cuprinse între 44 și 62 de ani. Aceștia sunt cercetați în libertate, timp în care beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. 

„Actualmente, Direcția control ulterior din cadrul Serviciului Vamal a emis decizii de regularizare pentru autocamioanele depistate ca fiind declarate eronat, iar prejudiciul de peste un 1 000 000 lei, urmează să fie achitat în bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal.

Acțiunile de urmărire penală continuă.