Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Armata Națională vizitată de o…

Armata Națională vizitată de o delegație a Comitetului Militar al UE

O delegație a Comitetului Militar al UE, condusă de generalul Robert Brieger, s-a aflat timp de două zile în R. Moldova pentru a aborda cu responsabili din cadrul Armatei Naționale aspecte ale cooperării bilaterale și ale programelor de asistență ale UE pentru Armata Națională, precum și perspectivele intensificării acestei cooperări.

Generalul de brigadă Eduard Ohladciuc susține că modernizarea capacităților de apărare ale R. Moldova, iar ajutorul acordat Armatei Naționale contribuie la realizarea acestui obiectiv.

”Ne dorim o armată modernă, ajustată la standarde internaționale, capabilă să apere integritatea teritorială și independența R. Moldova, și să contribuie la eforturile internaționale privind menținerea stabilității și păcii internaționale. Iar UE, alături de alți parteneri externi, a fost și este un susținător ferm al acestui deziderat. Pe această cale, aș vrea să mulțumesc țărilor membre ale UE pentru susținerea oferită statului nostru și în special pentru reformarea sectorului apărării naționale”, a subliniat în discursul său comandantul Armatei Naționale.

Ohladciuc s-a referit la lotul de echipament achiziționat în cadrul Instrumentului European pentru Pace, lansat pentru țara noastră în anul 2021. În baza acestei platforme, Consiliul Europei a aprobat un sprijin pentru Armata Națională în sumă totală de 87 milioane de euro. ”Negocierile recente cu UE în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF) pentru anul 2024 reprezintă o dovadă că UE sprijină eforturile noastre de dezvoltare a capacităților de apărare, sporire a rezilienței naționale față de noile provocări de securitate și combatere a amenințărilor hibride”, a menționat generalul de brigadă Ohladciuc, precizând că bunurile oferite de UE deja sunt folosite de către militarii moldoveni la îndeplinirea misiunilor, iar până la finele anului curent, instituția de apărare urmează să recepționeze și alte bunuri necesare instruirii trupelor. Totodată, oficialul a accentuat că asistența respectivă va crește gradul de siguranță a efectivului în timpul misiunilor, precum și nivelul de interoperabilitate al militarilor noștri cu colegii din alte armate în cadrul exercițiilor și operațiilor internaționale de menținere a păcii.

Generalul Robert Brieger a declarat că, odată cu aprobarea asistenței de 87 milioane euro, R. Moldova a devenit unul din principalii beneficiari ai EPF, iar UE va continua să sprijine țara noastră la acest capitol.