Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un fost mercenar „Wagner” solicită…

Un fost mercenar „Wagner” solicită azil în Norvegia

Andrei Medvedev, un rus care susține că a dezertat din grupul mercenarilor „Wagner” în timpul bătăliei pentru orașul ucrainean Bahmut, solicită azil în Norvegia în timp ce oferă autorităților informații despre „Wagner”, anunță The New York Times.

Călătoria sa improbabilă l-a făcut pe Medvedev unul dintre puținii combatanți ruși cunoscuți public care caută protecție în Europa după ce a participat la invazie. Solicitarea sa de azil obligă acum Norvegia să hotărască un caz care confruntă etosul umanitar al țării cu o politică de securitate națională din ce în ce mai asertivă și cu solidaritatea cu Ucraina.

De când a ajuns în țară în luna ianuarie, Medvedev a participat la interviuri cu ofițeri de poliție norvegieni care investighează crimele de război din Ucraina. El a relatat că a ucis ucraineni în luptă și a asistat la execuțiile unor camarazi acuzați de lașitate, dar susține că nu a participat și nu a fost martor la crime de război, cum ar fi uciderea prizonierilor de război și a civililor.

Activiștii din Ucraina și Europa de Vest spun că acordarea unui refugiu sigur în Europa luptătorilor ruși, în special mercenarilor precum Medvedev, eșuează tragerea rușilor la răspundere pentru invazie.

Pe de altă parte, el însuși și-ar fi complicat cererea de azil cu încăierări în baruri și detenții în Norvegia, dar și postând un scurt videoclip pe YouTube, sugerând că vrea să se întoarcă în Rusia.

Ajungem la nucleul a ceea cine suntem noi în Europa”, a spus Cecilie Hellestveit, fostă membră a comisiei de apel pentru azil din Norvegia. „Suntem obligați să reevaluăm abordarea noastră față de drepturile omului într-un mod pe care nu am fost dispuși să-l facem până acum.