Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Anul Culturii Ucrainene s-a încheiat.…

Anul Culturii Ucrainene s-a încheiat. O retrospectivă a evenimentelor prezentată pentru ZdG de ministrul Culturii

The hands of children in embroidered shir are joineded in a welcoming gesture. The united hands symbolize unity. Independence Day of Ukraine, Constitution, Embroidery

2023, declarat an al Culturii Ucrainene în R. Moldova s-a încheiat, deși prilejurile de a continua desfășurarea evenimentelor dedicate stării culturii ucrainene în condiții de război nu s-au epuizat. Solicitat de ZdG, ministrul Culturii al R. Moldova, Sergiu Prodan, prezintă o retrospectivă a principalelor evenimente din cadrul Anului Culturii Ucrainene, desfășurat în R. Moldova în 2023.

1. 24 februarie 2023. La Muzeul Național de Artă a fost inaugurată expoziția „Culture in the Crosshair” /„Cultura răstignită pe arme”, prilejuită de marcarea unui an de la invazia Rusiei asupra Ucrainei. Expoziția conține 13 postere. Primul reprezintă harta invaziei ruse din 1817 până în prezent, dovezi ale acțiunilor Rusiei de lichidare a identității ucrainene, iar al doilea conține apelul ministrului ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, care spune: „Inamicul, devorat de ura isterică pentru Ucraina, încearcă să distrugă totul. Trecutul, prezentul și viitorul nostru. Recuperarea acestor valori depinde doar de noi.”

Posterele reprezintă imaginea obiectelor de artă până la agresiune și după agresiune. Acestea vizează mai multe clădiri și monumente istorice, distruse de invazia rusă: Teatrul din Mariupol, Conacul Mykhailo Kotsyubynsky din Cernihiv, Muzeul de Istorie Locală, din lvankiv, regiunea Kiev, Muzeul Memorial Național Literar Skovoroda, din Skovorodynivka, regiunea Harkiv, Monumentul lui Taras Șevcenko, din Borodyanka, regiunea Kiev. O expoziție similară a fost inaugurata și la Biblioteca Naționala a R.Moldova.

2. În aceeași zi, 24 februarie 2023, la Teatrul „Alexie Mateevici”, a avut loc premiera spectacolului SĂ LE SPUNEM PE NUME, în regia Luminiței Țâcu. Acesta reprezintă un act de solidaritate cu poporul ucrainean și cu artiștii din Ucraina. Spectacolul determină publicul să empatizeze cu mame, copii, victime, tineri și bătrâni, pentru care viața a luat o turnură bruscă în zorii zilei de 24 februarie 2022.

3. În zilele de 4-5 mai 2023 a avut loc turneul la Chișinău a Teatrului Dramatic Regional Academic din Donețk, orașul Mariupol, cu spectacolele „Krik Naţii” („Strigătul Naţiunii”) în regia Ludmilei Kolosovici – un spectacol cu elemente al teatrului fizic și celui absurd, inspirat din biografia și operele poetului ucrainean Vasili Stus, și „Decameronul” – o interpretare modernă a romanului lui Boccaccio, în regia lui Oleg Melnychuk, în centrul căruia e omul slab, păcătos, care luptă cu ispitele, durerile şi dezamăgirile sale, totodată, știe să trăiască din plin victoriile, dragostea, bucuriile și speranța.

4. La 7 mai, Teatrul Regional Academic Muzical-Dramatic din Hmelnîțk „Mâhailo Starâțkîi” s-a aflat la Chișinău cu două spectacole, jucate la Teatrul Fără Nume. Spectacolele „Cartea Junglei”, o adaptare scenică a celebrei cărți „Cartea Junglei” de Rudyard Kipling şi a ecranizărilor Disney și „Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці”(Nu te du, Hriţko, la şezătoare) este un spectacol de teatru ucrainean, inspirat din folclor, scris de Ivan Karpenko-Kary și montant pentru prima dată în 1898.

5. Zilele Filmului Ucrainean, ediția a IV-a, au avut loc la 26-28 mai, fiind proiectate 4 producții cinematografice ucrainene, inclusiv  „Noi suntem din Ucraina”.

6. Un spectacol dedicat atrocităților care au avut loc în Ucraina: „Requiem pentru Bucea” /Pеквієм за Бучею/ a avut loc pe 9 mai la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Piesa conține un mesaj anti-război și este o pledoarie pentru pace, cu poeme de război ale poeților din Ucraina, România și R. Moldova. Poeziile recitate în spectacol au fost scrise după 24 februarie, când a început războiul din Ucraina.

7. Corul şi Orchestra Teatrului Național Academic de Operă și Balet din Odesa au evoluat pe scena celei de-a șasea ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber, „DescOperă” cu opera „CAVALLERIA RUSTICANA” de Pietro Mascagni.

8. Pe 21 septembrie  în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev a prezentat spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop” după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko, în regia lui Ivan Uryvskyi. Naționalul de la Kiev a participat pentru a doua oară la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, aducând, în 2023, o comedie satirică după textul unui scriitor clasic ucrainean.

9. „Ucranian Day in Moldova” (Ziua Ucrainei în Moldova) a fost marcată, într-un spațiu cultural din centrul Capitalei, unde s-au adunat zeci de ucraineni, cetățeni moldoveni, dar și reprezentanți ai minorităților etnice. În cadrul evenimentului s-au desfășurat panouri de discuţii, cursuri de master class, spectacole, degustări de bucate naţionale, nelipsit fiind borșul ucrainean, inclus recent în lista UNESCO. Publicul a admirat costumele naţionale ucrainene, un spectacol muzical şi proiectări de filme.

10. Teatrul de Păpuși „Licurici” a oferit un sprijin inestimabil prin intermediul activităților cultural-educaționale special create pentru copiii refugiați, oferindu-le un mediu sigur și prietenos în care să-și exprime emoțiile și să-și dezvolte abilitățile. Peste 200 de copiii refugiați din Ucraina participă săptămânal la activitățile Centrului recreativ-dezvoltativ de la Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”, realizate în cadrul proiectului de parteneriat cu World Vision Ukraine Response. Activitățile de artă, design grafic, robotică-junior, hand-made, terapia prin joc de nisip, adună tot mai mulți copii, părinții având posibilitatea să se implice în activități comune, să comunice și să interacționeze într-un mediu plăcut și prietenos. Tot la „Licurici”, o dată pe săptămână, părinții refugiați participă la activități de terapie prin artă.

11. Festivalul Culturii Ucrainene, cea de-a treia ediție, s-a desfășurat pe 16 septembrie. În parcul central din capitală, „Zilele ucrainene în Moldova” au adunat zeci de ucraineni care au familiarizat publicul cu valorile lor naționale. În cadrul evenimentului a fost organizat un târg, vizitatorii au avut parte de ateliere interactive și de degustarea bucatelor tradiționale.

12. În zilele de 24 -25 noiembrie, artiști din Ucraina au participat la „Gala stelelor de balet” și la spectacolul „Istorii în stil Tango”, la TNOB.

Totodată, în toată perioada aflării în R. Moldova, refugiații ucraineni, în special copiii, au acces gratuit la teatrele și muzeele din subordinea Ministerului Culturii, cu înregistrare prealabilă, în limita locurilor disponibile.  De asemenea, este încurajată implicarea artiștilor refugiați  în procesul de creatie și evoluare scenică, dar și angajarea cetățenilor ucraineni cu specializări corespunzătoare la muzee, biblioteci, teatre și alte instituții de cultură.