ANSA atenționează fermierii: „Canicula poate afecta grav sănătatea animalelor”

Vremea caniculară din această perioadă poate afecta grav sănătatea animalelor din ferme și gospodării. Pentru a evita stresul termic al viețuitoarelor Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă deținătorilor de animale să ia toate măsurile rezonabile de protecție, oferindu-le adăpost, furaje și hidratare corespunzătoare.
ANSA vine cu o listă de măsuri obligatorii pe care trebuie să le întreprindă fermierii:
- Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru protecţie față de acțiunea directă a razelor ultraviolete nocive;
- Asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic, etc.);
- Asigurarea stocurilor de apă şi furaje;
- Asigurarea echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie (cât și acelor de rezervă);
- Animalele pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate, în special în intervalul orelor 12:00 – 18:00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depășește 25ºC;
- În cazul unor modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale, proprietarii au obligația să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate în regiunea respectivă.
„Asigurarea necesarului de apă este esențială în această perioadă”
Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferință sau chiar moarte. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare. Pentru a reduce acest risc, acordați prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel.
Dacă aveți disponibilă o sursă limitată de apă potabilă, ține-ți cont de nevoile zilnice ale unui animal, în funcție de specie, talie, rasă şi stare fiziologic, după cum urmează:
- vaci-lapte 38-52 litri;
- bovine 38 litri;
- cai 20-45 litri;
- porci 4-11,5 litri;
- ovine 6 litri;
- păsări-curte 0,5 litri.
Aceste cifre variază în funcție de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate. Toți deținătorii de animale au obligația să asigure, cel puțin, standardele minime privind bunăstarea animalelor din proprietate.
Fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile. În cazul în care animalele sunt ţinute afară, și nu există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.