Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANRE anunță că a inițiat…

ANRE anunță că a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în contextul datoriilor acumulate pentru energia electrică

Tarifele pentru furnizarea și prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care au intrat în vigoare la 13 ianuarie 2023, acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Totodată, pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, ANRE anunță că a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020-2022.

Astfel, în contextul recentelor declarații din spațiul public privind situația economico-financiară și riscurile în activitatea S.A. „Apă-Canal Chișinău, ANRE susține că atât în tarifele anterioare, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, „au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică”.

„Orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor, sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter manipulator.

Agenția încurajează atât administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și fondatorul acesteia să-și concentreze eforturile în vederea îmbunătățirii managementului economico-financiar, în lichidarea restanțelor față de creditorii întreprinderii, iar în cazul dat, să identifice soluții în comun cu Î.C.S. „Premier Energy”, mutual acceptabile ca valoare și ca termen, de achitare a datoriei pentru consumul de energie electrică”, se menționează într-un comunicat emis de Agenție.

„Premier Energyˮ SRL a anunțat joi dimineața, 26 ianuarie, că mai multe puncte de consum ale S.A. „Apă-Canal Chișinău” vor fi deconectate de la sursa de energie electrică din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău. La scurt timp după, compania a amânat până pe 1 februarie deconectările de energie electrică anunțate.

Potrivit „Premier Energyˮ, datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.

Directoarea generală a S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Irina Gutnic, a declarat pentru Ziarul de Gardă că prin deconectarea punctelor de consum va fi „afectată întreaga activitate a operatorului”, iar acest lucru va avea „impact asupra distribuției apei în municipiului Chișinău”.

Începând de vineri, 13 ianuarie, consumatorii casnici din municipiul Chișinău achită în total 15,3 lei/m3 pentru serviciile de serviciile de apă și canalizare, cu circa 4,6 lei mai mult decât plăteau anterior.

Astfel, consumatorii casnici din capitală plătesc 11,12 lei/m3 pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă și 4,18 lei/m3 pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate prestat de S.A. „Apă-Canal Chișinău”.