ANRE a aprobat un nou regulament privind garanțiile de origine pentru energia din surse regenerabile. Ce prevede acesta

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că a aprobat marți, 15 iulie, Regulamentul privind garanțiile de origine. Conform unui comunicat al Agenției, garanțiile de origine sunt certificate electronice ce confirmă că un anumit volum de energie a fost produs din surse regenerabile. Ele urmează a fi emise de ANRE și înregistrate într-un sistem electronic securizat.
Astfel, producătorii de energie regenerabilă vor putea solicita și primi garanții de origine pentru fiecare 1 MWh de energie livrat în rețea. Acestea pot fi vândute furnizorilor sau direct consumatorilor, care le pot folosi pentru a demonstra că energia utilizată este, într-adevăr, din surse regenerabile.
„ANRE va emite garanțiile în maximum 30 de zile de la primirea solicitării. Certificatele sunt valabile 12 luni de la data producerii energiei și pot fi transferate între participanții la piață, independent de comercializarea fizică a energiei.
Pentru a garanta autenticitatea, sistemul va fi interconectat cu registrul european de garanții de origine. Astfel, garanțiile emise în R. Moldova vor fi recunoscute și în statele membre ale Uniunii Europene.
Totodată, ANRE va putea efectua verificări riguroase pentru a se asigura că energia provine real din surse regenerabile. În acest caz, producătorii sunt obligați să permită accesul pentru controale, iar nerespectarea regulilor poate duce la suspendarea emiterii garanțiilor. Sistemul va fi conceput ca să elimine riscul de fraudă – nu vor putea fi emise garanții duplicate pentru aceeași unitate de energie, iar eventualele certificate eronate vor fi retrase imediat.
De asemenea, toți furnizorii care livrează energie electrică consumatorilor finali vor fi obligați să se înregistreze în sistem. Până la operaționalizarea completă a platformei electronice, ANRE va utiliza un sistem temporar pentru evidența garanțiilor”, se spune într-un comunicat al Agenției.
Potrivit ANRE, implementarea sistemului electronic al garanțiilor de origine reprezintă „un pas important spre inițierea unei piețe comunitare de tranzacționare a acestora”.
Regulamentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.