Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Amnesty International Moldova solicită Ministerului…

Amnesty International Moldova solicită Ministerului Justiției să alinieze Penitenciarul nr. 10 standardelor internaționale și naționale

Reprezentații Amnesty International Moldova solicită Ministerului Justiției al R. Moldova să alinieze Penitenciarul nr. 10 – Goian tuturor standardelor internaționale și naționale în domeniul respectării drepturilor deținuților minori, să fie soluționate problemele cu referire la condițiile sanitare din instituție, iar deținuții din custodia statului în această instituție, să fie integrați într-un program eficient de consiliere psihologică, educare profesională și integrare în societate.

Potrivit unui comunicat de presă, la data de 21 februarie curent, o echipă a reprezentanților mișcării Amnesty International Moldova, în componența Președintei Consiliului, Directorului Executiv și a Coordonatorului de program au efectuat o vizită de monitorizare la Penitenciarul nr. 10-Goian, având scopul de constatare la fața locului a condițiilor de detenție și a programului de socializare a deținuților minori.

În cadrul vizitei, au fost inspectate mai multe celule ale deținuților, s-au purtat discuții cu personalul penitenciarului, psihologul, a fost cercetate mai multe ateliere de producție, biblioteca, clasele unde învață deținuții minori, terenul de plimbare și recreare, blocul sanitar, constatându-se că în prezent în penitenciar sunt deținuți 33 de inculpați, marea majoritate minori, care au comis infracțiuni grave și deosebit de grave contra persoanei. Deținuții în cauză s-au adeverit a fi din păturile social-vulnerabile, care în mod obligatoriu trebuie să fie incluși în consultări psihologice cât mai eficiente și înalt calificate, inclusiv lucru pedagogic calitativ.

Ca urmare a vizitei nominalizate, Amnesty International Moldova a recomandat Agenției Naționale a Penitenciarelor următoarele:

  1. Să fie mărit numărul psihologilor, îmbunătățit lucrul specialiștilor înalt calificați în domeniul psihologiei care vor consulta deținuții minori din P.10-Goian, aplicând măsuri proactive de profilaxie și consiliere psihologică conform standardelor internaționale și naționale în domeniu;
  2. Să repare și să îmbunătățească condițiile sanitare din baia și nodul sanitar al penitenciarului, care în prezent constatăm că sunt în stare nesatisfăcătoare;
  3. Să se eficientizeze lucrul educativ-școlar cu deținuții minori, mulți dintre care sunt afectați de condiția proastă a educației medie garantate de stat.
  4. Să fie dat în exploatare blocul recent care se află în construcție și în care se planifică să fie plasați deținuții conform tuturor standardelor internaționale cu privire la igienă, sanitație și condiții de deținere.