Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alexei Navalny rămâne în comă,…

Alexei Navalny rămâne în comă, iar soției sale i-a fost refuzat accesul în sala unde se află. Kremlinul anunță că urmărește cu atenție situația

Opozantul rus Alexei Navalny continuă să se afle în comă după ce ar fi fost otrăvit în această dimineață. Potrivit ultimelor informații starea sa este gravă, dar stabilă, iar medicii spun că încă e devreme de a oferi un diagnostic exact.

La Omsk, orașul în care este internat Navalny, a ajuns soția sa, Iulia Navalny și Ivan Jdanov, directorul Fondului Anti-Corupție creat de politician. Potrivit Meduza, medicii nu-i permit soției lui Navalny să-l viziteze, motivând că „pacientul nu și-ar fi dat acordul” pentru asta și că au nevoie de un act care să confirme că este soția lui Alexey Navalny.

Iulia Navalny la spitalul din Omsk

Meduza.io anunță că Iulia Navalny și membrii staff-ului Fondului Anti-Corupție au fost primiți în audiență la șeful spitalului din Omsk.

Între timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei a declarat că urmărește cu atenție cazul și că Vladimir Putin este la curent cu situația din monitorizările media pe care le primește. Peskov speră că starea de sănătate a lui Navalny se va îmbunătăți și că președinția rusă este gata să-i ofere orice suport, la fel ca oricărui cetățean rus. Kremlinului nu i se raportează ce se întâmplă la Omsk, iar medicii oferă informație suficientă despre starea politicianului rus. Dmitri Peskov spune că e devreme de vorbi despre o eventuală otrăvire a lui Alexei Navalny menționând că trebuie să vină mai întâi rezultatele analizelor.

Medicul lui Alexei Navalny a declarat că este necesar ca politicianul să fie de urgență transportat în afara Rusiei pentru a putea fi tratat. Yaroslav Ashihmin spune că discută cu 2 clinici de toxicologie din Strasbourg și din Hannover, iar transportarea lui Navalny acolo nu ar fi o problemă dacă va fi folosit un avion special. Medicul spune că în străinătate trebuie de mers nu doar pentru tratament, cât mai ales pentru depistarea exactă a toxinei cu care a fost otrăvit, lucru care în Rusia ar fi puțin probabil să se întâmple.

În dimineața zilei de joi, 20 august, Alexei Navalny a fost internat de urgență în spitalul din Omsk. Asta după ce i s-a făcut rău în avionul cu care zbura din Tomsk spre Moscova. Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, care se afla cu el, spune că cel mai probabil, politicianul a fost otrăvit la îmbarcare când a băut un ceai într-un restaurant al aeroportului din Omsk.

Potrivit Meduza, Alexei Navalny se întorcea la Moscova după o vizită de o săptămână în regiunile Novosibirsk și Tomsk, acolo unde în septembrie vor avea alegeri locale. Politicanul ar fi avut întrevederi cu staff-ul de campanie din cele 2 regiuni, dar și ar fi avut planificate și niște filmări în cadrul unor investigații despre anumiți deputați ai partidului de guvernare, Rusia Unită din această regiune.