Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegerile din Karabah - nerecunoscute…

Alegerile din Karabah – nerecunoscute de R. Moldova

MAEIE anunță că R. Moldova nu recunoaște așa numitele „alegeri prezidențiale” care au avut loc astăzi, 9 Septembrie, în regiunea Karabakh având în vedere că acestea contravin normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional.

MAEIE reiterează sprijinulul ferm al R. Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Azerbaidjan în hotarele ei recunoscute internațional.

Regiunea Karabahul de Munte a fost înființată de către liderii sovietici în 1923, în părțile muntoase ale provinciei istorice Karabah

Conflictul armeano-azer a fost primul conflict interetnic din spațiul ex-URSS. Începând cu finele anului 1987, populația din Karabahul de Munte, sprijinită de conaționalii din Republica Sovietică Socialistă Armenească, a revendicat teritorii ce făceau parte din teritoriul Armeniei istorice dar erau oficial atribuite RSS Azerbaidjan. Pe atunci, ambele state erau republici componente ale URSS iar frontierele țineau cont predominant de motivații de natură economică. La 19 februarie 1988, majoritatea armeană din provincie (populația – 186.610 (1989), 138.600 (73,5%) armeni și 47 500 (25,3%) azeri) a început manifestații în favoarea alipirii regiunii la Armenia, iar în 1989 Sovietul Suprem al Armeniei a adoptat o lege de anexare a acesteia. Imediat după pregătirea politică a urmat faza violentă a acestui proces: organizarea unităților armene de autoapărare, inzestrate cu artilerie și tancuri de la trupele rusești din bazele militare din apropiere, care au fuzionat mai târziu într-o veritabilă armată. Aceasta a sfarșit prin a elibera aproape întreg teritoriul regiunii de trupele azere si a stabili un coridor de comunicare cu Republica Armenia.

Astăzi, în autoproclamată Republică Karabah, au loc alegeri prezidențiale.