Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ajutorul american se va epuiza…

Ajutorul american se va epuiza pe 30 decembrie. Acesta ar putea fi ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina

Sursa foto: mil

În decembrie, Casa Albă intenționează să ofere un alt pachet de asistență financiară Ucrainei, care ar putea deveni ultimul din partea SUA, în cazul în care Congresul nu va aproba alocarea a noi ajutoare, scrie hromadske.

Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei ședințe de informare de către coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, relatează Ukrinform.

Potrivit lui Kirby, pachetul ar trebui să fie alocat „în cursul acestei luni”.

Când se va întâmpla acest lucru însă, nu vom mai avea dreptul de reaprovizionare”, a spus acesta.

Kirby a îndemnat Congresul să aprobe cererea președintelui Joe Biden de finanțare suplimentară pentru nevoile de securitate națională, care include, printre altele, ajutor pentru Ucraina.

De asemenea, Kirby a precizat că o parte semnificativă din fondurile alocate Ucrainei rămâne la companiile americane de apărare care produc arme pentru forțele armate ucrainene.

Subsecretarul Apărării, Michael McCord, a declarat că Departamentul american al Apărării cheltuie acum ultimele 1,07 miliarde de dolari pentru a cumpăra noi arme și echipamente, cu scopul de a le înlocui pe cele retrase din stocuri și trimise în Ucraina.

În doar câteva zile, pe 30 decembrie, conturile Pentagonului vor fi goale, scrie Bloomberg.

Republicanii sunt împotriva acordării ajutorului financiar Ucrainei

Casa Albă a avertizat că ajutorul alocat Ucrainei va fi epuizat până la sfârșitul anului 2023. În octombrie, președintele american Joe Biden a înaintat Congresului o cerere de alocare a 106 miliarde de dolari, dintre care peste 61 de miliarde de dolari sunt prevăzute pentru Ucraina, în principal pentru achiziționarea de arme din SUA.

Solicitarea lui Biden nu a fost deocamdată aprobată, din cauza disputelor politice și a opoziției republicanilor de a vota până când inițiativele lor nu vor fi adăugate la pachet. Republicanii au refuzat de două ori să includă ajutorul militar pentru Ucraina în proiectele de lege temporare de cheltuieli pentru asigurarea finanțării guvernului american în această toamnă.

Pe 7 decembrie, Senatul SUA nu a reușit să întrunească suficiente voturi pentru a introduce un proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Un nou val de mobilizare aduce noi cheltuieli

Conducerea militară a Ucrainei a propus mobilizarea suplimentară a 450 000 – 500 000 de recruți, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 19 decembrie, menționând că „aceasta este o cifră serioasă” și are nevoie de „mai multe argumente pentru a susține această direcție”, relatează The Kiev Independent.

Șeful statului ucrainean a spus că armata trebuie să abordeze, de asemenea, problema rotației și a demobilizării, iar conducerea Forțelor Armate „trebuie să țină cont de moralul trupelor.” Întrebat dacă va semna o lege privind mobilizarea bărbaților mai tineri de 27 de ani și a femeilor, acesta a reiterat că nu va susține chemarea femeilor.

În ceea ce privește (mobilizarea n.r.) bărbaților de 25 de ani, începând de astăzi, văd că este necesară, așa că sunt de acord cu ea”, a menționat Zelenski.

Mobilizarea însă va aduce și noi cheltuieli. Astfel, referindu-se la costurile financiare, președintele ucrainean a declarat că mobilizarea într-un astfel de format va costa aproximativ 13,4 miliarde de dolari.