Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Acuzații de corupție aduse conducerii…

Acuzații de corupție aduse conducerii Metalferos. „Mi-a propus camuflarea unor acțiuni ilegale”. Reacția directorului: Prima dată aud, nu este adevărat

Colaj ZdG

Mai multe acuzații, inclusiv de corupție, în adresa directorului Metalferos, Petru Bondari au fost prezentate de Dinu Plîngău, membrul „Blocului Împreună” în cadrul unei conferințe de presă în care a declarat că a intrat în posesia unei plângeri penale, semnată de un agent economic, adresată directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandru Pînzari.

În sesizare, agentul economic menționează că ar fi încheiat un contract cu Metalferos prin care a furnizat circa 2500 de tone de metal uzat, la prețul total de circa 750 mii de dolari. La fel autorul sesizării declară că Petru Bondari ar fi încercat să-l corupă precum și a „abuzat în mod evident de atribuțiile sale funcționale”.

Contactat de ZdG, directorul Metalferos a declarat că nu cunoaște despre contractul menționat în sesizare. „Prima dată aud, nu este adevărat. O sa solicit CNA să-mi transmită sesisarea pentru a vedea despre ce acuzații merge vorba”.

UPDATE 17:56 „Condamn acest fals ordinar din partea unui exponent politic, rog să nu implice o instituție publică, societatea care ne deservește pe noi toți cetățenii R. Moldova în jocul de PR politic. Mai mult, vreau să spun ca în cazul care omul are material consistent și nu doar declarații oarbe, organele de drept își vor demonstra cel mai bine măiestria și eu sunt deschis să colaborez. Dacă totuși e o schemă așa de bine pusă la punct, trebuie să ofere probe cel care declară și la sigur va fi investigată. Noi suntem deschiși la a colabora, dar să vedem probatoriu și nu vorbe plasate pe Facebook. Apropo, pentru orice declarație trebuie să fie o asumare iar responsabilitate aruncării ei în spațiu public o poartă declarantul, este corect și uman, este normă legală”, a declarat directorul Metalferos, Petru Bondari.

„În sesizarea respectivă este relatată o situație excepțională, ieșită din comun. Timp de mai bine de două luni nu a fost nicio reacție din partea organelor de drept, mai mult, despre această sesizare și scheme de corupție au fost informate principalele persoane în stat, care nu au reacționat. (…) În urma unor discuții cu directorul Metalferos, agentului economic i s-a propus în mod repetat, camuflarea unor acțiuni ilegale, sub pretextul executării contractului valabil încheiat, și anume, a propus extinderea obiectului contractului prin intervenirea în relațiile contractuale a unor terțe persoane fizice. Deci, a fost găsită o firmă căpușă din care să poată scoate dividente, este vorba de 600 de mii de dolari, care trebuiau să fie încasați de cineva din compania de stat Metalferos”, a declarat Plîngău în cadrul conferinței de presă.

Plângere CNA_ (1) by Ziarul de Gardă

După aproximativ un an de interimat, în octombrie 2024, Petru Bondari a fost numit în funcția de director al SA Metalferos. Anterior, acesta a fost lider al organizaţiei teritoriale PAS de la Dubăsari şi ex-consilier raional Dubăsari.

Mai jos, este o parte din textul sesizării prezentate de Dinu Plîngău.

„În fapt, la 12 decembrie 2024 în calitate de vânzător (numele persoanei nu a fost făcut public, n. red) și Metalferos în persoana lui Petru Bondari (directorul Metalferos), în calitate de cumpărător a fost încheiat un contract privind achiziționarea resturilor și deșeurilor de metale feroase. Conform contractului, vânzătorul se obligă să comercializeze cumpărătorului în termen de 90 de zile lucrătoare din data primei livrări, resturile și deșeurile de metale feroase în cantități de circa 2500 tone, la prețul de 300 dolari per tonă (suma totală de 750 mii de dolari).

Dat fiind faptul executării contractului de către părți, în perioada 13-30 ianuarie 2025, am avut mai multe întâlniri cu Petru Bondari. În timpul discuțiilor, acesta, în mod repetat, mi-a propus camuflarea unor acțiuni ilegale sub pretextul executării contractului valabil încheiat. Acesta a propus extinderea obiectului contractului prin intervenirea în relațiile contractuale a unei terțe persoane juridice, denumirea căreia nu a menționat-o, astfel încât să înstrăineze metalul furnizat de persoana juridică terță, fără careva acte de proveniență, înscenând proveniența metalului, aproximativ 2000 tone de metal uzat. Metalul uzat urma să fie vândut la prețul indicat în contractul din 12 decembrie, care era deja în executare. Respectiv, pentru o tonă de fier uzat mi s-a propus un comision (mită, cum a numit-o Plîngău în conferință) în valoare de 10 dolari, adică în total de 20 de mii de dolari.

În rezultatul obținerii mijloacelor financiare din vânzarea metalului furnizat, de facto de terța persoană juridică, urma a fi pusă în aplicare următoarea fază a schemei infracționale propuse de Petru Bondari: acesta a propus înscenarea achiziției de beton de la persoana juridică terță implicată, astfel încât, în rezultatul emiterii de facturi fiscale urma să transfere în beneficiul acestea mijloacele financiare provenite de facto din înstrăinarea metalului uzat, ca fiind o parte din schema infracțională.

Urmare a refuzului meu de a fi implicat în schema infracțională, Petru Bondari, abuzând de atribuțiile sale funcționale, a ordonat lucrătorilor din subordine care demontau și transportau metalul către Metalferos, conform contractului din 12 decembrie 2024 – de a părăsi teritoriul și a nu mai efectua careva lucrări, fără a mă informa referitor la decizia luată. Ulterior, am fost contactat telefonic de Petru Bondari pentru ca să fiu informat despre intenția de a rezilia relațiile contractuale.

Consider că Petru Bondari a comis tentativa de corupere a mea în calitate de administrator al unei entități în domeniul privat, precum și a abuzat în mod evident de atribuțiile sale funcționale, primind refuz la acțiunile coruptibile, pentru a întrerupe activitatea subordonaților săi, precum și a înceta anumite raporturi juridice existente perfec legale și executorii”, se arată în sesizare.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar. Aici apare și numele lui Vladimir Andronachi, considerat un apropiat al fostului lider al PDM. DETALII AICI

VIDEO/ Dosarul Metalferos: Episodul Vladimir Plahotniuc

Detalii din dosarul „Metalferos”

La 7 februarie 2022, Procuratura Generală a expediat în instanța de judecată o cauză penală disjunsă din dosarul denumit generic „Metalferos”.

În dosarul trimis în judecată calitatea de inculpați le-a fost atribuită la opt persoane, care sunt acuzate că au comis următoarele infracțiuni: Crearea și conducerea unui grup criminal organizat (art.284 din Codul penal); Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și Spălarea banilor, săvârșită de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari (art.243 alin.(3) lit.a) și b) din Codul penal).Potrivit acuzației, în perioada anilor 2018-2019, conducătorul grupului criminal organizat în complicitate cu directorul SA „Metalferos” de atunci, a acceptat realizarea planului infracțional elaborat de către conducătorul organizației criminale și a semnat contractele de cumpărare a metalelor feroase și neferoase de către SA „Metalferos” nemijlocit de la agenții economici administrați și gestionați, la direct sau prin persoanele interpuse de către conducătorul grupului criminal organizat, cărora li s-a oferit în mod intenționat un preț esențial avantajos decât celorlalți agenți economici cu care, la fel, au fost semnate nemijlocit de către SA „Metalferos” contracte de livrare a metalelor.

Potrivit procurorilor, în baza contractelor semnate, pe conturile bancare ale agenților economici gestionați prin intermediari și/sau nemijlocit de către conducătorul grupului criminal organizat, SA „Metalferos”, în diferite perioade de timp a transferat mijloace bănești, procurând de la aceste entități metal feros și neferos. Din sumele primite de la SA „Metalferos” în conturile agenților economici gestionați de același conducător al grupului criminal organizat, pe baza contractelor încheiate, acesta a organizat efectuarea transferurilor bănești pe conturile altor agenți economici gestionați prin intermediari tot de către el, în scopul creării aparenței de legalitate, în special de rentabilitate a activității agenților economici gestionați, cu o diferență nesemnificativă între mijloacele bănești primite de la SA „Metalferos” și mijloacele bănești, transferate pentru procurarea metalelor feroase.