Principală  —  IMPORTANTE   —   Fost director al Metalferos: „Banii…

Fost director al Metalferos: „Banii din schemele din cadrul companiei acum sunt împărțiți 50 la 50 între Plahotniuc și Dodon”. Reacția staff-ului lui Dodon

Banii obținuți în urma schemelor de corupție de la Metalferos se împart acum, în jumătate, între fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc și președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon. Asta afirmă fostul director al societății pe acțiuni, Metalferos, Victor Ostap. Acesta mai declară că, acum, toate schemele de corupție din R. Moldova sunt conduse de către fostul deputat democrat, în prezent deputat neafiliat, Vladimir Andronachi, în interesul financiar al lui Igor Dodon.

Tot aici, fostul director al Metalferos afirmă că deputații neafiliați Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc „au rămas persoanele de încredere ale fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc”, iar „schemele criminale din regiunea transnistreană sunt coordanate de cei doi parlamentari”. Declarațiile au fost făcute de către Victor Ostap miercuri seara, 11 noiembrie, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul JurnalTV.

Staff-ul electoral al candidatului independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon califică declarațiile drept „vorbe sterile, fără acoperire”. Solicitat de ZdG, deputatul Eugeniu Nichiforciuc ne-a comunicat că nu comentează „toate prostiile” și că ar urmă să se adreseze în instanța de judecată.

Primul oligarh este Vladimir Plahotniuc. Al doilea oligarh, Vladimir Andronachi, care a crescut, din băiat cu pantaloni scurți a devenit prințul care vrea sa devină rege. Practic el conduce toate schemele de corupție în R. Moldova, dar le conduce pentru a duce interesele financiare ale lui Dodon. Pentru toți este clar că din 2007 până în prezent Dodon este parte componentă a mafiei și asta o spun cu glas tare, el este mafiot. Eu mă refer la aceea că atunci, în 2007, s-a început oligarhizarea statului, practic instituțiile statului treceau din subordinea statului, de fapt au trecut, în 2006 – 2007 au trecut deja din subordinea statului.

Nici într-un caz toate jafurile, toate schemele de la Metalferos nu se pot face fără permisiunea lui Serghei Catană, nașul de cununie a lui Igor Dodon. Pe mine mă miră că persoana de încredere a lui Iaralov, care conducea de fapt schema Metalferos – este fugar, dar Catană este erou al muncii socialiste, cred eu. Am vrut să văd dacă Dodon o să-i dea și lui Catană ordin sau nu, cu părere de rău pe Catană l-au luat doar la muntele acesta Athos ca să se roage pentru bani mai mulți de la schemele pe care le are.

Cunosc din mai multe discuții, că la momentul actual banii sunt împărțiți 50 la 50 – Andronachi împreună cu Plahotniuc împart banii cu Dodon. Dodon își ia 50% din profit și Plahotniuc cu Andronachi – 50%. Cu ce bani credeți că cumpără el deputații? Îi cumpără, îi vinde.

Dumneavoastră credeți că schemele criminale cu regiunea transnistreană lucrează prin Dodon? Nici într-un caz. Acolo este Andronachi, Nichiforciuc și al treilea mă abțin să-l numesc, dar persoanele de încredere ale lui Vladimir Plahotniuc au rămas aceștia doi și mai este o persoană. Mă refer la contrabanda de țigări, energie electrică, toate merg la fel, adică nu s-a schimbat nimic. S-a schimbat doar beneficiarul, acum în schemă a apărut și Dodon, se împarte 50% la 50%.

De scheme știu cine și când și cum s-a înțeles. La înțelegere, în regiunea transnistreană, au fost trei persoane. Doi dintre ei sunt Nichiforciuc și Andronachi. Al treilea ar fi Alexandru Vîlcu, așa mi s-a transmis, informația mi s-a transmis direct de la sheriff.

Andronachi a decis să conducă „lumea” și era, așa, separat de Metalferos, dar practic el conducea Metalferos, pentru că practic toți banii treceau prin el. Vladimir Andronachi practic și-a luat rolul așa cum a fost Plahotniuc pe lângă Vladimir Voronin”, a declarat Ostap.

Solicitat de ZdG, staff-ul electoral al lui Igor Dodon a calificat acuzațiile aduse drept „vorbe sterile, fără acoperire”.

„Suntem siguri că nu a fost adusă măcar o singură dovadă convingătoare în susținerea acelor acuzații. Sunt numai vorbe sterile, fără acoperire. Noi suntem pe final de campanie electorală și oponenții noștri de pe dreapta aruncă toate falsurile și toată murdăria verbală de care sunt în stare. Regretăm lipsa lor de bun simț și ura nesănătoasă care îi caracterizează”, ne-a comunicat Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt al staff-ului electoral al lui Igor Dodon.

Contacat de ZdG, deputatul Eugeniu Nichiforciuc ne-a comunicat că „nu comentează prostii și aberații” și ne-a declarat că ar putea merge în instanța de judecată.

„Nu am privit emisiunea de care vorbiți, nu cunosc cine și ce a vorbit, dar demult mi-am stabilit o regulă: să nu comentez prostiile și aberațiile promovate de diverși inși. Dar atunci cînd se depășesc anumite limite, mă adresez în judecată. Cred că așa voi proceda și de data aceasta”, ne-a comunicat Nichiforciuc.

ZdG a solicitat un comentariu și de la parlamentarul Vladimir Antronachi, însă, deocamdată, deputatul nu ne-a răspuns.

ZDG a publicat anterior o investigație în care a scris că în ultimii 20 de ani, Metalferos a fost, în repetate rânduri, ținta unor acuzații de corupție, fiind afiliată în ultimii ani cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și oameni din anturajul său. ZdG a obținut și a analizat zeci de documente care confirmă multiple acuzații care au însoțit activitatea Metalferos în ultimul deceniu. Majoritatea acestor aspecte sunt investigate și de procurori, în cadrul unei cauze penale deschise în decembrie 2019, dosar care însă nu are o finalitate. 

Astfel, ZdG a scris joi, 30 iulie, că Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al PDM, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au profitat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Luni, 3 august, la câteva zile după publicarea în ZdG a articolului „Dosarul Metalferos: Episodul Vladimir Plahotniuc”, Procuratura Generală (PG), în comun cu ofițeri din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), dar și ofițeri ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA), au descins la Inspectoratul Național de Investigații (INI) al IGP, unde au efectuat mai multe percheziții. În consecință, au fost reținuți patru ofițeri ai Direcției Investigarea Fraudelor Economice, dar și alte 12 persoane care ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală, condusă de Vladimir Plahotniuc. 

Guvernul a anunțat, la mijlocul lunii august, că va scoate la vânzare cota de 78,28% deținută de stat prin intermediul Agenției Proprietății Publice (APP) în cadrul Metalferos, societate pe acțiuni a cărei activitate se rezumă la achiziționarea, prelucrarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase.